Vrmdža

Selo Vrmdža nalazi se na destak kilometara od Sokobanje, na padinama Rtnja.

Sa glavnog puta prema Sokobanji vide se razbacane kuće po brežuljcima i stene neobičnog izgleda. Ovakav ambijent jednostavno privlači putnike namernike. O ovom selu se piše i govori, priča…Meni je uvek bio problem da napišem tekst o mestima u kojima dominira komercijala, o kojima se priča jer sve priče liče jedna na drugu. Ja neću slediti i kopirati tuđe priče jer imam svoju. Moja priča je iz ugla ljubitelja prirode i zato krećem kroz Vrmdžu.

Vrmdža

Vrmdža

VRMDŽA

 

Vrmdža je najposećenije selo. Jedino selo u Srbiji koje ne nestaje. Zašto je jedino, to ne mogu da odgovorim. Da je lepo selo, živopisno- jeste. Ali i druga srpska sela krase živopisni predeli, videla sam toliko lepih sela i predela. I druga sela imaju svoje priče, anegdote, ali nestaju. … Vredi posetiti Vrmdžu, lepo je selo stvarno. Ali smatram da je marketing ovde ključ uspeha.

Vrmdža

Sokobanjska kotlina

Kroz Vrmdžu krećem od crkve Svete Trojice i idem dalje sokacima, izbijam na put pored koga protiče Vrmdžanska reka ili Pakleš, kako je još zovu. Idem obeleženom planinarskom stazom koja vodi do Vrmad\anskog jeyera i dalje ka Rtnju..

Na uzvišenju, oko crkve, puca pogled na sokobanjsku kotlinu. Svuda naokolo talasaju se brežuljci, sve do Sokobanje, Resnika i dalje prema Bovanskoj klisuri. Preko polja daleko, uzdižu se Ozren i Devica, a preko njih naziru se vrhovi Jastrepca.

Vrmdža

Na ovom uzvišenju, u pozadini, nalazi se crkva posvećena Svetoj Trojici.

Vrmdža

Vrmdža

I ovde se ukazuju i štrče kamene gromade, koje teško da su prirodnog porekla. Kamene stene više podsećaju na ostatke nekadašnjeg Latin grada. Ali to ne mogu da tvrdim.

Reka Pakleš ili samo Vrmdžanska reka. Zaobilazi okomitu stenu, uzvišenje na kojoj je Latin grad. Odatle kreće makadamski drum koji vodi prema jezeru.

Na početku puta, dominiraju starinske kuće i nekako imaju dušu. Voćnjaci, pčelinjaci, livade…idilična slika, pastorala.

Vrmdža

Vrmdžanska reka

I šuma koja se budi iz zimskog sna.

Vrmdža

Vrmdžanska reka

 

Vrmdža

Vrmdžanska reka

Vrmdža

Padine Rtnja

Nedaleko od sela, nailazimo na izvor Pakleške reke ili Vrmdžanske

 Put koji vodi pored reke odvešće vas do Vrmdžanskog jezera.  Vrmdžansko jezero nastalo je na mestu levkastog udubljenja. Vrtača prečnika, oko 80 metara, napunila se vodom nakon strašne provale oblaka. Ponor se zapušio tako da je nastalo jezero.

vRMDŽA

Vrmdžansko jezero

Vrmdža

Vrmdžansko jezero

Vodu u jezeru obnavljaju podzemni izvori, kiše, snegovi, bujice koje se slivaju sa obližnjih uzvišenja

Po legendi, u jezeru živi ogromna neman, čudovište Vrmdžila. Spava u Vrmdžanskom jezeru, niko ga nije video, ali tu je negde.

Po legendi, u jezeru živi ogromna neman, čudovište Vrmdžila. Spava u Vrmdžanskom jezeru, niko ga nije video, ali tu je negde.

Ovde se ne završava put do jezera. Putevi se nastavljaju dalje prema Rtnju i na padinama i brežuljcima iznad sela. Iznad jezera nastavlja se makadamski put kroz četinarsku šumu. Ovoga puta ne idem na Rtanj ali sve vreme mi je Rtanj na vidiku kao na dlanu iz različite perspektive. Vraćamo se u selo ali drugim, zaobilaznim putem.

Smenjuju se predeli mešovite šume, žbunasto rastinje i proplanci.

Vrmdža

šikara

Vrmdža

Rtanj

Dok idete stazom sve vreme ispred vas je Rtanj. Malo dalje skreće ulevo put natrag ka selu.

U selo se ulazi sa suprotne strane. Iako je selo sve vreme na vidiku, staza je duga i treba hodati i hodati do prvih kuća. Iako je staza duga, nema velikog uspona.

 

Četinarska šuma pokraj staze

Vrmdža

Magični Rtanj

Rtanj, divan, čaroban, nestvaran. Kao usidren brod. Dominira u prostoru.

I dok idete putem zadiviće vas čudo života. Šumske stelje, organska materija koja se raspada i koja šušti pod koracima. I novi život koji izbija iz organske materije koja napaja i snabdeva zemlju hranom za novi životni ciklus.

Videćete mahovine na steni, različite oblike i boje lišajeva, planinsko cveće, gorocvet, kukurek…život koji se obnavlja i koji se nastavlja.

Onda, ponovo kroz šumu koja se budi nakon zimskog sna. I opet vidimo busenjače na kori drveća, na steni, šume lišajeva na granama drveća, tanke vlati trave koje probijaju naslage stelje i teže ka suncu. Postoje ljudi koji se raduju suncu, koje ispunjavaju ovako male, a velike stvari. Radujemo se i plavim sitnim cvetovima koji nagoveštavaju novi životni ciklus, planinskim gorocvetima, šikarama, travi zelenoj. Radujemo se i malim sitnim stvorenjima koje žive u zemlji i na granama i tu u šumama.

Za svakoga ima mesta pod nebeskim svodom. Ali, opet moram da pomenem i one kojima gospodari novac, koji bi zarad profita gurali reke u cevi, koji kasape čitave komplekse šuma. Ti koji samo znaju da drže testeru i upravljaju bagerima nisu sposobni da vide dalje i osete duboke emocije. To su najgori ljudi. Uništavaju sve pred sobom kao uruk hai, ona mračna čudovišta iz Gospodara prstenova.

 

Vrmdža

Vrmdža

Vrmdža

Možda su ostaci nekadašnjeg Latin grada. Ali, to treba da potvrde arheolozi. Sve drugo je samo nagađanje.

 

Prolazi se pored poneko napušteno domaćinstvo, starinskih kuća i bačija u kojima odavno nema života pa dalje staza vodi prema potoku.

Na putu se nađe poneko raskošno usamljeno drvo i obavezno poneki vesnik proleća.

Staza silazi pored reke.

Vrmdža

Momin kamen

Zanimljivo da skoro svaki kraj, svako mesto ima svoj Momin kamen. Tako se i za ovu stenu vezuje priča o devojci koja je skočila u ambis ne bi li pala u ruke Turčinu. Otuda i naziv Momin kamen.

Stara vodenica pokraj reke. Podseća na priče o Savi Savanović i uopšte na priče vodeničara.

Samo godinu dana kasnije, potočara je renovirana, omogućen je prilaz vodenici.

 

Meštani su prepoznali značaj svog sela na turističkoj mapi. Bili su vredni i potrudili se da posetiocima ponude raznovrstan sadržaj. Možda baš je tu tajna uspeha ove mesne zajednice.

Vrmdža

Latin grad

Na visokom krečnjačkom odseku nalaze se ruševine starog grada čiju izgradnju narod pripisuje Latinima. Grad je podignut na temeljima rimskog kastela koji je štitio antički put prema Nišu, a kanije, za vreme cara Justinijana, odavde se branilo moćno Romejsko carstvo od upada Slovena i Avara.

 

Pročitajte više detalja o Latin gradu

ЛАТИН ГРАД

Obilazak se završava na zidinama starog grada. Odavde se pruža veličanstven pogled na sokobanjsku kotlinu.

Ostavite svoj komentar, podelite svoje utiske. Ocenite tekst.

Prijavite se na listu i saznajte još priča iz Srbije

pratite i našu fb stranicu

Cover for Kroz Srbiju i dalje
117
Kroz Srbiju i dalje

Kroz Srbiju i dalje

Упознајте Србију, природне лепоте, културно и историјско наслеђе. И даље, ван Србије....

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar