Vodopad-Veliki-buk

Vodopad „Veliki buk“ predstavlja prirodnu atrakciju. Vodopad je prelep, okolina je zaista predivna, pa zato se i ne treba čuditi velikom broju turista.

 

Vodopad-Veliki-buk

Vodopad Veliki buk“

 

Odakle god da krenete prema Lisinama, bilo od Ćuprije ili Despotovca, impresioniraće vas predeli netaknute prirode Južnog Kučaja i Beljanice. Oduševiće vas pejzaži.  I kada ugledamo sve te divne predele obavezno, svi mi se zapitamo, da li je moguće da ovako nešto lepo postoji u Srbiji.

Turistička ponuda resavskog kraja je raznovrsna. Ukoliko ste rešili da vidite vodopad Veliki buk, ne zaboravite i ne zaobilazite okolinu. U blizini je Resavska pećina, Krupajsko vrelo, manastiri Ravanica, Manasija, Sisojevac. Ukoliko ste u mogućnosti, izdvojite jedan dan da zakoračite u novu avanturu u divlji i nepristupačni teren na kome se nalazi jedinstveni vodopad Prskalo.

Ispod Bele planine- izvor vode

Veliko vrelo je samo jedan od mnogobrojnih izvora koji izbija ispod Beljanice. Hidrosistem Lisine sačinjava izvor Veliko vrelo, vodotok i vodopad Veliki buk. Nalazi se u okolini mesta Lisine i po njemu je dobio ime.

Veliko vrelo

Mali vodotok, izbija iz dubina Beljanice i sliva se u Resavu. Taj mali vodotok često zovu i Veliko VreloVoda sa izvora. Čista. Bistra. Hladna. Prozirna. Voda života.

Ova mala rečica izdubila je krater i napravila jedan od najatraktivnijih vodopada u istočnoj Srbiji.

Vodopad je posebno lep u proleće jer tada je bogatiji vodom. Tada on huči i prska. Toliko huči da je dobio ime Velik buk.

Duž čitavog vodotoka uređena je staza za pešake. Napravljena je i platforma ispred vodopada tako da posetioci imaju mogućnost da priđu vodopadu i uživaju u trenutku. Duž vodotoka, ambijentalno su se uklopile etno restorani, vodenice, brvnare, sačinjavaju čitav jedan mali etno gradić. Na meniju restorana osim klasičnog roštilja, obavezno su  pastrmke na žaru, riblje čorbe, riblji specijaliteti, proje, gibanice, pogače od vodeničnog brašana, sirevi, kačkavalji i drugi domaći proizvodi.

Posetiocima u ponudi su razni domaći proizvodi- domaći voćni sokovi, džemovi, marmelade, med, raznovrsni čajevi…raznovrsni suveniri.

 

Zašto posetiti Lisine? Uživaćete u prelepoj prirodi, domaćinskom ambijentu, drugo ništa više nije potrebno.

Vidite još jedan biser prirode u okolini, a to je:

КРУПАЈСКО ВРЕЛО

Otkrijte lepote istočne Srbije

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Upoznajte srpski srednji vek

МАНАСТИР МАНАСИЈА

Pratite nas i upoznajte Srbiju sa nama

 

prijavite se i dobijajte najnovije tekstove putem e pošte.  Ocenite tekst. Ostavite Vaš komentar, podelite svoja iskustva sa nama.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar