ВОДОПАД "ВЕЛИКИ БУК"

ВОДОПАД „ВЕЛИКИ БУК“

Водопад „Велики бук“ представља природну атракцију. Водопад је прелеп, околина је заиста предивна, па зато се и не треба чудити великом броју туриста.

Одакле год да кренете према Лисинама, било од Ћуприје или Деспотовца, импресионираће вас предели нетакнуте природе Јужног Кучаја и Бељанице. Одушевиће вас пејзажи.  И када угледамо све те дивне пределе обавезно, сви ми се запитамо, да ли је могуће да овако нешто лепо постоји у Србији.

Туристичка понуда ресавског краја је разноврсна. Уколико сте решили да видите водопад Велики бук, не заборавите и не заобилазите околину. У близини је Ресавска пећина, Крупајско врело, манастири Раваница, Манасија, Сисојевац. Уколико сте у могућности, издвојите један дан да закорачите у нову авантуру у дивљи и неприступачни терен на коме се налази јединствени водопад Прскало.

Испод Беле планине- извор воде

Велико врело је само један од многобројних извора који избија испод Бељанице. Хидросистем Лисине сачињава извор Велико врело, водоток и водопад Велики бук. Налази се у околини места Лисине и по њему је добио име.

Велико врело

Мали водоток, избија из дубина Бељанице и слива се у Ресаву. Тај мали водоток често зову и Велико ВрелоВода са извора. Чиста. Бистра. Хладна. Прозирна. Вода живота.

Ова мала речица издубила је кратер и направила један од најатрактивнијих водопада у источној Србији.

Водопад је посебно леп у пролеће јер тада је богатији водом. Тада он хучи и прска. Толико хучи да је добио име Велик бук.

Дуж читавог водотока уређена је стаза за пешаке. Направљена је и платформа испред водопада тако да посетиоци имају могућност да приђу водопаду и уживају у тренутку. Дуж водотока, амбијентално су се уклопиле етно ресторани, воденице, брвнаре, сачињавају читав један мали етно градић. На менију ресторана осим класичног роштиља, обавезно су  пастрмке на жару, рибље чорбе, рибљи специјалитети, проје, гибанице, погаче од воденичног брашана, сиреви, качкаваљи и други домаћи производи.

Посетиоцима у понуди су разни домаћи производи- домаћи воћни сокови, џемови, мармеладе, мед, разноврсни чајеви…разноврсни сувенири.

 

Зашто посетити Лисине? Уживаћете у прелепој природи, домаћинском амбијенту, друго ништа више није потребно.

Видите још један бисер природе у околини, а то је:

КРУПАЈСКО ВРЕЛО

Откријте лепоте источне Србије

ИСТОЧНА СРБИЈА

Упознајте српски средњи век

МАНАСТИР МАНАСИЈА

Пратите нас и упознајте Србију са нама!

 

пријавите се и добијајте најновије текстове путем е поште

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar