Врх Трескавац односно, на румунском Vârful Trescovat  је вајарско дело природе, остатак угашене вулканске купе, божанство…у сваком случају атракција на путу кроз Ђердапску клисуру. Овај предео припада румунском националном парку Parcul Natural Porțile de FierI и протеже се левом обалом Дунава у области Caraș- Severin and Mehedinți. Са српске стране, врх Трескавац види се из Лепенског вира.

ТРЕСКАВАЦ - Vârful Trescovat

Vârful Trescovat

Јужни Карпати, место где је Дунав пробио стене и извајао најлепшу клисуру на свету. Гвоздена капија- идеалан спој природног, културолошког, историјског, антрополошког наслеђа. Место на коме oживљава геолошка и културолошка епоха и сведочи у простору и времену.

ТРЕСКАВАЦ - Vârful Trescovat

Стубови охлађене лаве

Међу лепотама и природним знаменитостима Ђердапа издваја се врх Трескавац (Varful Trescovat). Налази се на румунској страни Гвоздене капије, у близини села Sviniţa које је насељено углавном српским живљем. Са наше стране, може се видети из Лепенског вира, како доминира клисуром. Трескавац привлачи пажњу путника намерника својим специфичним изгледом. Вулканског је порекла, сматра се да је сам врх остатак некадашњег вулканског гротла, стуб очврсле лаве. Отуда његове специфичне стрме стране. Висок је 755 метара и највиши је врх у Ђердапској клисури.

Добио је име по трескању громова. Мештани и путници намерници кажу да у време непогоде, громови пуцају над Трескавцем, па ваљда отуда и назив.

 

Успон на Трескавац

Врх Трескавац, иако се налази у суседној држави, није немогуће стићи до њега. Треба само прећи преко хидроелектране Ђердап 1 и одмах је ту гранични прелаз. Са десне стране, пут води за Турну Северин, а са леве, дестак километара, даље указаће вам се статуа Децебала и манастир Макронија.

Прочитајте:

ĐERDAP- GVOZDENA KAPIJA DUNAVA

Даље, иде се магистралним путем поред Дунава, кроз национални парк Parcul Natural Porțile de FierI . До села Свините треба прећи око 70 километара, али док путујете, уживаћете у нестварним пределима Казана. Овде, у румунском националном парку, нико није тражио новац за боравак, посете, таксе….Дуж Дунава, редом постоје куће за издавање и смештај, ресторани са рибљим специјалитетима. Ту су власници бродића који возе посетиоце у разгледање клисуре. Цене су биле јако приступачне и повољне. Да ли се нешто променило, то не могу да тврдим.

Село Sviniţa

Svinița, Mehedinți

Српско село Свињита броји око 870 становника. Налази се, ваздушном линијом, недалеко од Доњег Милановца. Дели судбину многих српских па и румунских насеља. Мештани кажу да све више и више људи одлазе у земљама Европске уније у потрази за боље плаћеним послом или у неком већем центру. У селу махом остају старији људи. Иако у селу постоји школа, амбуланта, иако је географски положај повољан, људе је немогуће задржати. Кажу и да би радо посетили матицу, али инфраструктура је неповољна. Иако је Србија стотинак метара преко Дунава, потребно је прећи око педесетак километара до граничног прелаза. Зато, ретко ко прелази Дунав.

Дунав код села Свињице

 

Врх Трескавац је због свог карактеристичног изгледа, атрактиван за планинаре. Почетак стазе је поред магистралног пута, недалеко од села Свините. На почетку стазе, а и даље, срећемо запуштена домаћинства, појате, стаје за стоку. Изгледа да и руралне области Румуније деле исту судбину као и наша села. Људи једноставно одлазе за бољим и лакшим животом.

Стаза је добро обележена и кондиционо средње захтевна. Заиста вреди видети прелепе пејзаже и крајолике. Доживљај је јединствен.

Zaplovite Dunavom odmah, upoznajte sakrivene kutke Đerdapa. Izaberite svoju destinaciju, rezevišite svoju turu. Više detalja u linku

Природа се буди. Шума на Карпатима

 

Шафрани на Карпатима

Воде Панонског мора некада су прекривале шуме и пропланке Јужних Карпата. Специфична боја земљишта на неким местима указује да су ови предели некада били под водом.

Поглед на Србију и Велики Гребен

Предели Јужних Карпата

 

Dunarea, Dunav, поглед са Трескавца, Vedere din munte, Vârful Trescovat

ТРЕСКАВАЦ - Vârful Trescovat

ТРЕСКАВАЦ - Vârful Trescovat

 

Са Трескавца се види Лепенски вир

ТРЕСКАВАЦ - Vârful Trescovat

Са Трескавца се види Лепенски вир

И на Трескавцу

Можда је баш на овом месту почетак цивилизације. Можда је баш овде човек изашао из пећине, саградио насеља и куће у чијој је основи трапез, баш као и сам врх. Зато се сматра се да је Трескавац предсатављао божанство и чувара становника Лепенског вира. Становници Лепенског вира су на основу положаја сунца изнад Трескавца мерили су време и одређивали годишња доба.

ТРЕСКАВАЦ - Vârful Trescovat

 

Поглед је импресиван, вертикални стрми зидови, шуме, Дунав, шлепови који плове Дунавом и преко Дунава- Велики Гребен и наша Србија.

ТРЕСКАВАЦ - Vârful Trescovat

ТРЕСКАВАЦ - Vârful Trescovat

 

 

Поред пута налази низ веома атрактивних споменика културе (скулптура последњег дачанског владара Децебала, манастир Мраконија и још много оних који се налазе у највећем граду ове области Турну Северину).

 

Пратите нас и откријте нове светове

 

Уколико се и Вама свиђају пејзажи са Карпата, прочитајте и следеће чланке:

PLANINA RETEZAT

RODNA PLANINA

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar