Sokobanja

Često su mi upućena pitanja- Šta videti, šta obići u Sokobanji? Dalje u tekstu, nabrojaću 12 mesta po sopstvenom izboru, za koja verujem da će Vam se dopasti. Pročitajte tekst, pogledajte galeriju slika, verujem da će se i Vama mnogo toga dopasti i da ćete uživati u lepotama prirode. Sokobanja je naša najposećenija i najlepša banja. Turistička ponuda Sokobanje je raznovrsna. Velike su mogućnosti za aktivan odmor u prirodi. Pobrojana mesta u turističkoj ponudi Sokobanje uglavnom su poznata šetališta, izletišta – Vlasina, Kalinovica, Lepterija, Soko- grad… ja nekako više volim van banje da napravim izlet i da istražujem nove predele netaknute prirode, a izlet završim u kafeu Garden u centru Sokobanje.

Sokobanja

Pogled na Sokobanju

1. Plaža „6 kace“ i Župan plaža-

Reka Moravica usekla se u duboku klisuru koja počinje negde oko Soko grada pa do Sokobanje. Probijajući klisuru, reka je izudubila krečnjak, tako da se na pojedinim mestima formirale tzv. „kace“ duboke i preko šest metara. Otuda i naziv za plažu 6 kace.  Kako je ovde gornji tok reke, voda za kupanje je hladna, ali je predeo neverovatno lep. Dovoljno je samo sedeti, posmatrati okolinu, uživati u klokotu rečnih talasa i pojanju ptica. Najlepše ipak, pevaju ptice.

 

O ovoj prelepoj rečici saznajte više u linku: 

REKA MORAVICA

 

2. Lepterija i Soko grad

Lepterija- poznato šetalište i izletište. Ovde se nalazi Bogorodica u steni. Legenda kaže da se u šupljini stene Bogorodica krila sa malim Hristom od Rimljana, koji su je gonili.

 

Od Lepterije se šumskom stazom dolazi se do Soko grada. Pretpostavlja se da je Sokolac nastao još u doba Rimljana ali i da su ga koristile naše velmože.

 

Sokobanja

Srednjovekovno utvrđenje Sokolac, poznatije kao Soko-grad

Kroz klisuru, pored reke, uporedo vodi i pešačka staza. Ovo mesto je prava turistička atrakcija i nalazi se na turističkoj mapi Sokobanje. Na ovom mestu je idealan spoj prirodnog, kulturološkog i istorijskog nasleđa. Stazom možemo doći do Sokograda, usput je izletište Lepterija, restoran Pećina, mala crkvica posvećena Presvetoj Bogorodici, vrh Popovica, plaže Župan, Šest kace, staze zdravlja, izvori hladne i lekovite vode, može se izaći i na vidikovac Golemi kamen i pre svega, predivna je priroda…

Sokobanja

Reka Moravica

Sokobanja

Soko-grad

Od Soko grada možete nastaviti obeleženom putanjom koja vodi kroz šumarak . Oko vas biće drveće i ogromne stene koje je probila reka. Reku nećete videti, osim ako rešite da se probijate strmim terenom i kroz šikaru. Čuje se samo žubor vode. Odavde put će vas odvesti na vidikovac Šiljati kamen. Tamo možete da očekujete prizor kao na slici

 

 

 

Sokobanja

Soko-grad iz nekog drugog ugla

I još jedna slika sa pomenutog vidikovca

Sokobanja

Popovica

Na slici je vrh i vidikovac Popovica, viđena sa vidikovca Šiljati kamen.

Saznajte više na linku

VIDIKOVAC GOLEMI KAMEN

A ovako izgleda na Popovici

Popovica je omanji vrh na Devici, ali atraktivan za turiste. Visok je 443 metara. Sa ovog mesta pruža se pogled na Rtanj, Soko grad, Sokobanju uopšte. Od Popovice se može spustiti do restorana Pećina, a može se krenuti i prema Lepteriji i Sokogradu.

 

3. Planina Devica

Za ljubitelje aktivnog odmora pravi užitak biće šetnja šumskim stazama planine Device. Staze su dobro markirane, često isprepletene, tako da je široki spektar kuda krenuti i gde se zaustaviti. Gde god da krenete, oduševiće vas netaknuta priroda, živopisni predeli i pejzaži. Šumske staze vas mogu odvesti i do najviših vrhova Device, Čapljinca i Oštre čuke.

 

Do vrhova Device može se doći ukoliko se krene iz Sokobanje u pravcu sela Jezero. Kod izvora Šopur, skreće se na makadamski put. Ko više voli da hoda, može krenuti i sa Ozrena, od grudne bolnice ili čak sa puta za Resnik.

Pročitajte:

Planina Devica

 

4. Ozrenske livade

U neposrednoj blizini su izletišta Kalinovica i Vlasina. Postoje markirane staze u atarima sela Jezero, Radenkovac, Novo Selo, Skrobnica…ali poznate su samo planinarima

 

5. Vodopad Ripaljka

Sokobanja

Vodopad Ripaljka

Sokobanja Sokobanja

Sa desne strane od ulaza u krug bolnice, spušta se staza za čuveni vodopad Ripaljka. Pre nego što se spustite do Ripaljke, oduševiće vas kaskade na reci Gradašnici na kojoj se i nalazi čuveni vodopad. Najbolje je doći u proleće kada je visok nivo vode. U toku leta i jeseni, dešava se da rečica presuši pa samim tim, nema ni vodopada, ni kaskada.

 

 

6.Ozren

Sokobanja

Sokobanja

Ukoliko krenete u krug bolnice, naići ćete sa leve strane na manji vodopad, tzv. Mala Ripaljka i jezerce u kome plivaju pastrmke. Naravno, najbolje je doći u proleće jer kasnije vodopad nestane usled niskog vodostaja. Ukoliko krenete pravo kroz bolnički krug, nailazi se na makadamski drum koji vodi za Manastir Jermenčić. Po predanju, ovaj manastir su sagradili Jermeni koji su bežali iz redova turske vojske i krili se po šumama Ozrena. Trenutno u njemu nema sveštenstva. Dalje, od Jermenčića vodi putanja do Jovanov kamen i dalje ide do Resničkih livada, kružni put koji izlazi opet kod bolnice. Usput se nalazi pećina na Ozrenu koja nije istražena i oko koje izvire rečica Gradašnica. Postoje dokazi da je ovde živeo i pećinski čovek. Put je nepristupačan do pećine i postoji opasnost od odrona.

Pročitajte više:

Манстир Јерменчић

Sokobanja

Manastir Jermenčić

7. Vrelo Moravice

Vrelo Moravice nalazi se u selu Vrelo, ispod planine Device. Do sela Vrelo, a i do samog izvora dolazi se ako krenete od Sokobanje prema Knjaževcu. Možda je najbolje posetiti u proleće kada je vegetacija bujnija i vrelo bogatije vodom. Planina Devica je jako lepa i zanimljiva, obiluje raznim oblicima reljefa koji su karakteristični za kraški predeo.

Pročitajte više:

REKA MORAVICA

Sokobanja

Vrelo Moravice

U selu Vrelo može se videti crkva Svetog Ilije za čiju izgradnju je donirala novac i kneginja Persida Karađorđević. To je stara crkva, izgleda zapušteno, zahteva sigurno restauraciju. Ispred crkve je stoletni bor. Lep ambijent, ali zahteva renoviranje.

8. Sesalačka pećina

Sesalačka pećina- predeo netaknute prirode pogodan za kampere, prirodnjake, izletnike, planinare.

Sokobanja

Videćete mali planinski potok- Zarvina reka –  sliva se u Sesalačku reku a Sesalačka reka po nekima predstavlja sastavnicu reke Moravice. Prolazi pored Sesalačke pećine, a uzvodno postoji mala ustava na kojoj je formirano jezerce. Odatle vode staze za vrh planina Slemena i Tumbe.

Sesalačka pećina, Kamena prerast kroz koju protiče Zarvina reka. Njeni hodnici i galerije su još uvek neistražene. Nalazi se u ataru sela Sesalac. Osim pećine, ovde se mogu videti i prelepi pejzaži, oblici reljefa karakteristični za krečnjak; odavde i kreću staze za vrh Slemena i Tumbe.

 

9. Planina Krstatac

Planina Krstatac je zaista jedna predivna planina, nepravedno je u senci drugih prirodnih znamenitosti Sokobanje, koje imaju samo bolju reklamu i ništa više.

Sokobanja

Bogova vrata

 

Do planine Krstatac možete doći ako pratite put za selo Milušinac do koga se dolazi tako što se krene na putu od Sokobanje ka Knjaževcu i prati putokaz.

Videćete prelepu prirodu. Ovde se nalaze čuvena Bogova vrata, kamena prerast, kapija. Možete da izađete na vrh planine. Planina Krstatac je ispresecana rečnim tokovima, tako da možete da krenete kroz kanjone prateći vodene tokove i naići na prelepe kaskade i vodopad Ježevac. Od meštana saznaćete priče o Manastirištu i ostacima rimske utvrde- zvane Gredska stena.

Krajolici ispod Krstatca i Slemena ne zaostaju nimalo po lepoti u odnosu na Vrmdžu, ali jednostavno nema marketinga. Mnogi posetioci Sokobanje, ne znaju za ovaj kraj.

 

Pročitajte još:

Saznajte više detalja o ovoj prelepoj planini Krstatac i Sesalačkoj pećini

КРСТАТАЦ

Sesalačka pećina

 

10. Vrmdža

Vrmdža, selo koje je marketinški sjajno odrađeno. Svake godine je sve posećenije. Održavaju se različite manifestacije, vašarišta koja imaju za cilj da povećaju posete i zabave goste. Izgrađene su etno vodenice i etno restorani. Priča se o zdravoj hrani, pecaju se turisti na organsku proizvodnju, itd. itd.

Posetioci mogu boraviti na Vrmdžanskom jezeru, a odatle put vodi na Rtanj.

Vrmdža

Sokobanja

Vrmdža

U samom selu videćete ostatke nekadašnjeg starog utvrđenja.


Saznajte više o Latin gradu u Vrmdži

ЛАТИН ГРАД- ВРМЏАНСКИ ГРАД

Vrmdžansko jezero je pogodno za izletnike, roštiljanje, aktivan odmor.

11. Rtanj

Rtanj, srpska piramida, privlači veliki broj turista. Rtanj posećuju planinari, alpinisti, speoloti, turisti, okultisti, prirodnjaci, mistici, travari…ne samo iz Srbije već iz celog sveta. U junu, kao da ceo Rtanj miriše na lekovite travke. Tada se i održava čuveni „Biljober“

O Rtnju i njegovim misterijama ispričane su razne priče. Mistici smatraju da Rtanj i nije planina već piramida. Tajne Rtnja proučavaju geolozi, speleolozi, antropolozi, botaničari, biolozi, ali i parapsiholozi, okultisti, mistici….Istina je da je Rtanj zaista čudna, nesvakidašnja planina. Pa o Rtnju pišu teoretičari zavere, pa ima svega i svačega.

Od svega i svačega što se govori i piše o Rtnju, ja Vam preporučujem uspon na Šiljak i to je nešto zaista posebno i dragoceno. A nakon zahtevnog pešačenja, posetite restoran Radgost.

Saznajte više na linku

Planina Rtanj


12. Bovansko jezero

Bovansko jezero nalazi se u zaista lepom ambijentu. Ima sve uslove da bude jedno divno i idilično mesto.  Ali zatrpano je smećem, plastikom.

Saznajte više detalja u linku

Bovansko jezero

 

Bovansko jezero- najčešće borave vikendaši, pecaroši, kamperi ali ima i kupača, iako nisu uređene plaže. Postoji plan da se iskrči rastinje i urede plaže, napravi kupalište, ali kako kažu upućeni, problem je u administraciji i papirologiji.

 

Sokobanja

Park Borići

 

Pratite nas i upoznajte čarobne predele Srbije.

 


Prijavite se i dobijajte najnovije tekstove putem e pošte.

pratite nas i na našoj fejsbuk stranici

Cover for Kroz Srbiju i dalje
117
Kroz Srbiju i dalje

Kroz Srbiju i dalje

Упознајте Србију, природне лепоте, културно и историјско наслеђе. И даље, ван Србије....

Ocenite tekst ispod video zapisa

Pogledajte i video zapis

https://youtu.be/XV04OhdEmdc

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar