Сокобања је наша најпосећенија и најлепша бања. Туристичка понуда Сокобање је разноврсна. Велике су могућности за активан одмор у природи. Побројана места у туристичкој понуди Сокобање углавном су позната шеталишта, излетишта – Власина, Калиновица, Лептерија, Соко град… Постоје и она мање позната места, која су мање посећена али, одликују их изузетне природне лепоте и знаменитости; постоје и места која тек треба открити и која су позната веома малом броју људи.

Сокобања

Поглед на Сокобању

 

Погледајте видео запис и на YOU TUBE каналу и уживајте у лепотама Сокобање

 

Плажа „6 каце“ и Жупан плажа

Река Моравица усекла се у дубоку клисуру која почиње негде око Соко-града па до Сокобање. Пробијајући клисуру, река је изудубила кречњак, тако да се на појединим местима формирале тзв. „каце“ дукобе и преко шест метара. Отуда и назив за плажу „6 каце. “ Како је овде горњи ток реке, вода за купање је хладна, али је предео невероватно леп. Довољно је само седети, посматрати околину, уживати у клокоту речних таласа и појању птица. Најлепше ипак, певају птице.

 

Можда ће Вас занимати: 

РЕКА МОРАВИЦА

Лептерија и Сокоград

Лептерија- познато шеталиште и излетиште. Овде се налази Богородица у стени. Легенда каже да се у шупљини стене Богородица крила са малим Христом од Римљана, који су је гонили.

 

Од Лептерије се шумском стазом долази се до Сокограда. Претпоставља се да је Соколац настао још у доба Римљана али и да су га користиле наше велможе.

Сокобања

Сокобања

Кроз клисуру, поред реке, упоредо води и пешачка стаза. Ово место је права туристичка атракција и налази се на туристичкој мапи Сокобање. На овом месту је идеалан спој природног, културолошког и историјског наслеђа. Стазом можемо доћи до Сокограда, успут је излетиште Лептерија, ресторан Пећина, мала црквица посвећена Пресветој Богородици, врх Поповица, плаже Жупан, Шест каце, стазе здравља, извори хладне и лековите воде, може се изаћи и на видиковац Големи камен и пре свега, предивна природа…

Сокобања

Сокобања

Сокоград

Планина Девица

За љубитеље активног одмора прави ужитак биће шетња шумским стазама планине Девице. Стазе су добро маркиране, често испреплетене, тако да је широки спектар куда кренути и нгде се зауставити. Где год да кренете, одушевиће вас нетакнута природа, живописни предели и пејзажи. Шумске стазе вас могу одвести и до највиших врхова Девице, Чапљинца и Оштре чуке.

 

До врхова Девице може се доћи уколико се крене из Сокобање у правцу села Језеро. Код извора Шопур, скреће се на макадамски пут. Ко више воли да хода, може кренути и са Озрена, од грудне болнице или чак са пута за Ресник. Са леве стране испред улаза у круг болнице води макадамски друм кроз викенд насеље и излази на Озренске ливаде и даље преко ливада и букове шуме долази се до извора Шопур, а од Шопура даље макадамским стазама.

Прочитајте:

Оштра чука, један од врхова Девице

Озренске ливаде

У непосредној близини су излетишта Калиновица и Власина. Постоје маркиране стазе у атарима села Језеро, Раденковац, Ново Село, Скробница…али познате су само планинарима

Водопад Рипаљкa

Сокобања

Са десне стране од улаза у круг болнице, спушта се стаза за чувени водопад Рипаљка. Пре него што се спустите до Рипаљке, одушевиће вас каскаде на реци Градашници на којој се и налази чувени водопад. Најбоље је доћи у пролеће када је висок ниво воде. У току лета и јесени, дешава се да речица пресуши па самим тим, нема ни водопада, ни каскада.

Озрен

Сокобања

Уколико кренете у круг болнице, наићи ћете са леве стране на мањи водопад, тзв. Мала Рипаљка и језерце у коме пливају пастрмке. Наравно, најбоље је доћи у пролеће јер касније водопад нестане услед ниског водостаја. Уколико кренете право кроз болнички круг, наилази се на макадамски друм који води за Манастир Јерменчић. По предању, овај манастир су саградили Јермени који су бежали из редова турске војске и крили се по шумама Озрена. Тренутно у њему нема свештенства. Даље, од Јерменчића води путања до Јованов камен и даље иде до Ресничких ливада, кружни пут који излази опет код болнице. Успут се налази пећина на Озрену која није истражена и око које извире речица Градашница. Постоје докази да је овде живео и пећински човек. Пут је неприступачан до пећине и постоји опасност од одрона.

Прочитајте више:

Манстир Јерменчић

 

Поповица је омањи врх на Девици, али атрактиван за туристе. Висок је 443 метара. Са овог места пружа се поглед на Ртањ, Соко град, Сокобању уопште. Од Поповице се може спустити до ресторана Пећина, а може се кренути и према Лептерији и Сокограду.

Сокобања

 

Врело Моравице

Врело Моравице, или Истоци, налази се у селу Врело, испод планине Девице. До села Врело, а и до самог извора долази се ако кренете од Сокобање према Књажевцу. Можда је најбоље посетити у пролеће када је вегетација бујнија и врело богатије водом. Планина Девица је јако лепа и занимљива, обилује разним облицима рељефа који су карактеристични за крашки предео.

 

У селу Врело може се видети црква Светог Илије за чију изградњу је донирала новац и кнегиња Персида Карађорђевић. То је стара црква, изгледа запуштено, захтева сигурно рестаурацију. Испред цркве је столетни бор. Леп амбијент, али захтева реновирање.

Сесалачка пећина

Сесалачка пећина- предео нетакнуте природе погодан за кампере, природњаке, излетнике, планинаре.

Зарвина река – то је мали планински поток који се слива у Сесалачку реку а Сесалачка река по некима представља саставницу реке Моравице. Пролази поред Сесалачке пећине, а узводно постоји мала устава на којој је формирано језерце. Одатле воде стазе за врх Слемена и врх Тумбе.

Сесалачка пећина, Камена прераст кроз коју протиче Зарвина река. Њени ходници и галерије су још увек неистражене. Налази се у атару села Сесалац. Осим пећине, овде се могу видети и прелепи пејзажи, облици рељефа карактеристични за кречњак; одавде и крећу стазе за врх Слемена и Тумбе.

Крстатац

Богова врата – камена прераст, камени мост на планини Крстатац.

 

За Манастириште у селу Милушинац везују се јако занимљиве приче, затим Гредска стена на Крстатцу на којој је некада у доба Римљана постојало утврђење; каскаде на Урвишком потоку; прелепи пејзажи нетакнуте природе, врх Крстатца- сваки кутак планине вреди да се обиђе и види.

Планина Крстатац је место изузетне природне лепоте, али још увек нема статус места кога одликују изузетне природне реткости. Села испод Крстатца и Слемена не заостају нимало по лепоти у односу на Врмџу, али једноставно нема маркетинга. Многи посетиоци Сокобање, не знају за овај крај.

 

Прочитајте још:

Сазнајте више детаља о овој прелепој планини Крстатац и Сесалачкој пећини

КРСТАТАЦ

СЕСАЛАЧКА ПЕЋИНА

 

Врмџа

Врмџа, село које је маркетиншки сјајно одрађено. Сваке године је све посећеније. Одржавају се различите манифестације. Изграђене су етно воденице и етно ресторани, а и сам географски положај села омогућио је развој туризма. Близина Ртња и његова мистичност допринели су развоју овог сел

ЛАТИН ГРАД- ВРМЏАНСКИ ГРАД

Овде је и чувено Врмџанско језеро. Погодно је за излетнике, роштиљање, активан одмор.

Ртањ

Ртањ, српска пирамида, привлачи велики број туриста. Ртањ посећују планинари, алпинисти, спеолоти, туристи, окултисти, природњаци, мистици, травари…не само из Србије већ из целог света. У јуну, као да цео Ртањ мирише на лековите травке. Тада се и одржава чувени „Биљобер“

О Ртњу и његовим мистеријама испричане су разне приче. Мистици сматрају да Ртањ и није планина већ пирамида, већа и мистичнија од Кеопсове. Тајне Ртња проучавају геолози, спелеолози, антрополози, ботаничари, биолози, али и парапсихолози, окултисти, мистици….Истина је да је Ртањ заиста чудна, несвакидашња планинa.


Бованско језеро

 

Бованско језеро– најчешће бораве викендаши, пецароши, кампери али има и купача, иако нису уређене плаже. Постоји план да се искрчи растиње и уреде плаже, направи купалиште, али како кажу упућени, проблем је у администрацији и папирологији.

 

Сокобања

Парк Борићи – Сокобања

 

Пратите нас и упознајте чаробне пределе Србије. 

Пријавите се и добијајте ексклузивне репортаже.

Погледајте и видео запис

https://youtu.be/XV04OhdEmdc