Sinaja

Sinaja- mesto  koje obilazim u prolazu na svom putovanju kroz Rumuniju. Ogroman kompleks šuma na prilazima i okolini grada ostavljaju upečatljiv utisak.  Prva asocijacija i ono što mi se urezalo su ogromna stabla smreke, pa tek onda znamenitost grada- dvorac Peleš.

Gradić Sinaja ušuškan je u dolini reke Prahove, među gorostasnim stablima smrekove šume na padinama planine Furnice u masivu Bučegi koji pripada Južnim Karpatima. To je omanje mesto na severu Vlaške u blizini grada Brašova. Broji svega oko deset hiljada stanovnika. Podaci sa popisa govore da broj stanovnika opada.

Sinaja je malo mesto. Kod nas i nepoznato široj javnosti. možda samo za Sinaju znaju ljudi iz struke.

Zašto posetiti Sinaju?

Pre svega, uživaćete u veličanstvenoj prirodi. Zimi očekujte pravu zimsku idilu i čaroliju. Proleće, leto i jesen imaju svoju draž.

Sinaja je turistički zimski centar u Rumuniji. To je bilo omiljeno mesto odmora rumunske aristokratije.   Osim što je zimski centar, obiluje poznatim istorijskim znamenitostima. . Najveće znamenje ovog mesta je dvorac Peleš, rezidencija rumunske kraljvske porodice.

Sinaja

Dvorac Peleš

Manastir Sinaja

Sinaja datira još iz srednjeg veka. Između 1690. -1695. godine na ovom mestu izgrađen je manastir Sinaja u kome su boravili monasi. Manastir je podigao rumunski plemić Mihail Kantakuzin nakon svog hodočašća na Sinaju u Egiptu. Boravio je na Sinajskoj gori u manastiru Svete Katarine pa je tako nazvao svoju zadužbinu. Najpre je podigao crkvu Uspenja Presvete Bogorodice. Godine, 1842. započeta je izgradnja nove crkve koja je posvećena Svetoj Trojici.

 

Manastirski muzej je otvoren 1895. godine. Muzej sadrži zbirke ikona i krstova iz 17. veka, prvu Bibliju napisanu na rumunskom jeziku, kao i mnoge druge dragocene predmete.

Monasi poseduju svoju biblioteku koja predstavlja skladište vrednih dragulja koji su pripadali porodici Kantakuzin, kao i najstariji rumunski prevod Biblije koji potiče iz 1668. godine.

Oko manastira počelo je polako da se formira naselje koje je takođe dobilo ime po manastiru- Sinaja. Gradić će početi ubrzano da se razvija nakon izgradnje železničke pruge 1878. godine.

Manastir Sinaja je izgrađen u vizantijskom stilu. U njemu se nalazi original biblije preveden na rumunskom jeziku.

 

Dvorac Peleš

Sinaja

Zamak Peleš, Peleș Castle

Krajem 17. veka, budući rumunski kralj,Karol  odabrao je mesto za svoju rezidenciju u mestu Sinaja, pored potoka Peleš. Udaljen je oko 60 kilometara od Brašova. Nalazi se na starom putu koji spaja Vlašku i Transilvaniju.

Dvorac Peleš nalazi se u jednom nestvarnom i čarobnom ambijentu. Okružen je gustom šumom u kojoj dominiraju ogromna stabla smreke. Izgrađen je u neoklasicističkom stilu, bio je rezidencija rumunskih kraljeva.

Dvorac broji 160 soba i 30 kupatila. U njima se nalaze fine kolekcije rezbarenja, statua, slika, nameštaja, oklopa, vitraža, slonovače, porculana, tapiserija i ćilima – koji su među najvrednijim umetničkim zbirkama u istočnoj Evropi. U dvorcu se nalazi kraljevska biblioteka i muzička soba sa unikatnim nameštajem; Carski apartman dizajniran u stilu austrijskog baroka.

Sinaja

Dvorac Peleš

U dvorcu je boravila naša delegacija sa kraljem Aleksandrom Karađorđevićem prilikom kraljeve veridbe sa rumunskom princezom Marijom, budućom srpskom kraljicom.

Komunisti oduzimaju dvorac Mihaju Rumunskom 1948. godine, i od tada je dvorac zatvoren. Proglašen je za muzej 1953. godine. Vraćen je u vlasništvu kraljevskoj porodici 2011. godine. Dvorac Peleš je i dalje muzej kojeg posećuje veliki broj turista.

Sinaju odlikuju pansioni sagrađeni početkom 20. veka. Oslikavaju epohu jednog vremena, nacionalni stil gradnje.  Tu je boravila rumunska aristokratija.  I sve je je nekako ambijentalno  uklopljeno sa zahtevima novog doba. (Daleko bilo, da se ovakve vile nalaze kod nas, mafija bi tu odavno doterala bagere i sravnila sa zemljom, a iznikla bi građevinska rugla).

Sinaja je poznat i kao zimski turistički centar.. Ljubiteljima zimskih sportova na raspolaganju su ski staze, bob staze, staze za nordijsko skijanje. I ne samo zimski centar, ovde je lepo boraviti u svim godišnjim dobima. Svako godišnje doba ima neku svoju čar. Postoje obeležene  planinarske staze koje će vas odvesti u neverovatnim predelima i pejzažima Karpata. Šume su pune posetilaca- šetača, planinara, turista, sakupljača šumskih plodova…

Iz centra grada kreće gondola koja vodi na vrh preko 2000 metara nadmorske visine. Pravi je izazov vinuti se iznad visokih litica i ponora. Ali nemam sreće jer zbog lošeg vremena, gondola ne radi.

Naši investitori i projektanti trebalo bi da vide kod komšija Rumuna šta znači i kako treba da izgleda jedan zimski sportski centar. Među gorostasima drveća, planinskih vrhova, posetioci mogu uživati zimsku idilu. Kod nas, umesto idile, imamo ruglo na Kopaoniku i Zlatiboru u kojima se gospoda hvali astronomskim računima iz hotela.

 

Pročitajte još:

BRAŠOV

VLAD CEPEŠ

Vlad Drakul- 2. deo

 

Prijavite se na Newsletter i budite u toku

Prijavite se na Newsletter

Just simple MailerLite form!

Please wait...

Thank you for sign up!

pratite i našu facebook stranicu

Cover for Kroz Srbiju i dalje
114
Kroz Srbiju i dalje

Kroz Srbiju i dalje

Упознајте Србију, природне лепоте, културно и историјско наслеђе. И даље, ван Србије....

3 weeks ago

Kroz Srbiju i dalje
Шуматовац- место где се водила чувена Шуматовачка битка 1876. године током Првог српско- турског рата. Овде су се бранили бедеми државе Србије и стварала модерна српска држава. Две године касније, на Берлинском конгресу призната је независност Србије. У позадини, виде се Сврљишке планине, Сува планина и њени врхови Трем и Соколов камен, види се Јастребац, назиру се планине Видојевица и Радан. У непосредној близини је долина Јужне Мораве, врбаци, моравска села и плодоносна поља. За нас је ово наша земља, наша домовина, наше шуме, реке, планине... За стране окупаторе, белосветске компаније, домаће издајнике су само коте, ресурси из којих желе да исисају животне сокове и претворе у профит. ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 weeks ago

Kroz Srbiju i dalje
View on Facebook

1 month ago

Kroz Srbiju i dalje
Samo jedan trenutak u vremenu je bio dovoljan da nastane ova fotografija zalaska sunca. Ovakav trenutak više se nikada nije ukazao. Mnoge fotografije zalaska sunca liče jedna na drugu, samo je ova jedinstvena i unikatna. Nikada i nigde nije sunce ovako "poziralo"Na slici je ravnica pored Južne Morave, između Niša i Aleksince. I sunce koje polako "pada" iza Jastrepca. ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Kroz Srbiju i dalje
View on Facebook

 

ocenite ovaj tekst

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar