Сесалачка пећина

Сесалачка пећина налази се у околини истоименог села, на падинама планине Слемен, недалеко од Сокобање. Ако волите природу, ако имате дилему где и како на излет, Сесалачка пећина и околина могу бити савршено одредиште. Овде нема гужве, нема вашаришта као на топ дестинацијама. Само дивља и нетакнута природа, амбијент у коме се пуне батерије, ослобађа од стреса и негативне енергије.

Ја сматрам да је овај сокобањски крај, где се налазе села Милушинац, Сесалац, и врело Моравице стварно најлепши, Али стварно.  Читав тај крајолик на путу Сокобања- Књажевац; Сокобања- Ртањ, стварно је нешто посебно.

Стиче утисак да су крајолици на путу Сокобања- Књажевац некако неправедно запостављени у односу на остала места око Сокобање. У овом крају постоји обиље природних лепота које треба открити. И не само открити, него и вратити се поново. Планине Слемен, Крстатац, Тумба не заостају ни по чему по својој лепоти, чак су и лепши,  али неправедно су у сенци осталих  излетишта у околини.

Сесалачка пећина

Сесалачка пећина

Сесалачка пећина-  Како стићи до пећинe?

Село Сесалац- по ко зна који пут сусрећем се са истом сликом карактеристичном и типичном за српско село. Опустели сокаци, празне оронуле куће, дотрајале старине. Мали је број сесоских домаћинстава у којима живе млади људи.

Сесалачка пећина- налази се на око 14 километара од Сокобање, у правцу Књажевца. Постоји скретање са леве стране које води према селу Сесалац, Милушинац. Прати се путоказ за Сесалац и пећину. Име је добила по оближњем селу. Пут је асфалтиран али на самом крају је макадамски. Ипак је проходан до саме пећине.

Сесалачка пећина

ШТА СЕ СВЕ ОКО ПЕЋИНЕ МОЖЕ ВИДЕТИ

Видећете један предиван крајолик, са карактеристичним крашким облицима рељефа.

Место као да је створено за излетнике, кампере… постављени су дрвени сотолови и клупице, а пејзаж употпуњава поток који кривуда. Постоји и етно- ресторан.

Идиличну слику дочарава пећинска окапина, кроз коју протиче поток. Та поток је Зарвина река, једина понорница у овом крају. На свом кратком току, негде понире, негде је површински ток.  Протиче кроз пећинску окапину.

Сесалачка пећина

Сесалачка пећина је недовољно истражена. Претпоставља се да су пећински канали  дуги око два до три километара. За посетиоце проходна је пећинска окапина дуга око 200 метара.

Овде нема водича. Посетиоцима је омогућено да сами укључују и искључују светло током обиласка пећине. Светло је пригушено како се не би узнемирили слепи мишеви. У пећини обитава највећ колонија слепих мишева у нашој земљи. Кроз пећину понире оближња Зарвина река.

Као и свуда, у сваком месту, постоје приче да су се по пећинама крили хајдуци, да су остављали благо.

 

Околина

У непосредној околини почиње или се завршава планински масив Карпати, који се преко Дунава, Ђердапске клисуре пружа даље у Румунији и даље преко Украјине па све до Словачке. Исток Србије обухвата ланац карпатских планина.

Планински масив Карпатида одликује крашки облик рељефа. У овим крајевима  јасно се виде наслаге кречњака на литицама, Присутна је кречњачка ерозија тла. Због тога су присутне камене прерасти, понорнице, пећине, јаме, шкрапе, вртаче…

Зарвина река

Зарвина река извире недалеко од пећине.  У овом крају, Зарвина река је једина река понорница. Час тече у свом кориту, час понире па опет излази на површину. Спаја се са Мађарском реком и сачињавају Сесалачку реку која је саставница Сокобањске Моравице.

 

На речици постоји језерце. Речица је преграђена малом браном и на тај начин створена мала акумулација. Око језерца доминира барска вегетација. Заступљена је и поточна пастрмка.

Постоји сплет обележених шумских стаза. Уколико следите путоказе, изаћи ћете на врх планине Слемен, Тумбу. Постоје многи топоними Тумба. У околини Сокобање, Тумба је омања планина. Ова планина Тумба код Сесалца је најмања од својих суседа Слемена и Крстатца и околних планина Девице и Озрена.  Највиши врх Тумбе је 842 метара. Заједно са Голом планином представља кречњачку громаду која се налази између Слемена и Ртња.

Стазе су обележене и испреплетене тако да је на вама само да кренете тамо где сматрате да ће вам бити најлепше.

 

 

Сесалачка пећина

Ови крајолици и пејзажи око Сокобање нису довољно испромовисани, нису „извикани“ као Врмџа. Овај крај посетиоци Сокобање не обилазе толико као  Врмџу или Бању Јошаницу. Не купују имања, не изнајмљују собе. Многи и не знају да постоје ова лепа места које стварно вреди и видети и посетити.

Уколико желите да сазнате нешто више прочитајте текстове:

КРСТАТАЦ

РЕКА МОРАВИЦА

Пријавите се и упознајте неке нове пределе!

 

Погледајте и видео запис

https://youtu.be/h1uWkPPf8KE