Вековима опстаје и пркоси  простору и времену, вековима дели судбину нашега народа. Шам дуд- сведок постојања, опстајања нације на овим нашим просторима током векова. Симбол националног битисања кроз векове који одолева олујама и потопима катастрофалних размера. Сведок да су на овим просторима некад живели Срби.

Савременик српских владара, сведок косовске легенде, слободан, поробљен, победник, побеђени победник, баш као и српски народ. Одавде је кренула Велика сеоба народа, са овог места се ширила божија благодет  над поробљеном Србијом.  Ту је и српској војсци једини био пут. Од краља Уроша  Немањића и монаха Саве до данашњих дана, егзодуса, жуте куће, етничког чишћења.

 

ПРОЧИТАЈТЕ:

БЕЛИ АНЂЕО

КОСОВСКА ЛЕГЕНДА

Монах Сава

Шам дуд је засадио Монах Сава, (син Стефана Првовенчаног и Евдокије Анђео и братанац Светог Саве, односно Растка Немањића), између 1263. и 1272. године. Био је трећи архиепископ српски од 1236- 1271. Његово световно име било је Предислав. Историчари се не слажу око његовог рођења. Неки историчари тврде да је рођен у браку Стефана и Јевдокије, док други тврде да је син Стефана и Ане Дандоло.

Freska iz manastira Dečani

Лоза Немањића- фреска из манастира Високи Дечани

Када је 1263. због тешке болести, архиепископ Арсеније I престао да врши дужност, Урош I је утицао да се на архиепископски престо доведе његов брат Сава, који се раније замонашио и у међувремену постао хумски епископ. Два брата су се опет нашла један на челу државе, други на челу цркве, што је изгледало као остварени идеал из времена Саве и Стефана Првовенчаног. То је имало и практични значај: омогућавало је краљу да има непосредан надзор и утицај над црквом.

Предислав Немањић, односно монах Сава врло рано се замонашио. Путовао је у Свету земљу. Враћајући се из Јерусалима, монах Сава је пролазио кроз област Шам у Сирији. Одатле је донео садницу црног дуда коју је засадио у порти Пећке Патријаршије.

Шам дуд

Предислав Немањић, монах Сава

Испод овог дуда 1690. године,  Арсеније Чарнојевић је одржао сабор са највиђенијим људима Косова где је одлучено да српски народ крене у велику сеобу ка северу.

Шам дуд

Шам дуд је стар око 700 година, представља природно, културно добро, историјски споменик. И након 700 година, дуд и даље расте и развија се. За Шам-дуд се верује да је најстарији црни дуд у Европи. Стабло је у добром стању, још увек плодоноси, а његови плодови и листови се прикупљају. Велики број људи овде долази да потражи лек. Људи оболели од шећерне болести користе лишће дуда за припремање чаја. Они који имају веру, користе га и за лечење других болести, од његовог  плода праве сокове и убирају плодове.

Pećka petrijaršija

Пећка патријаршија

 

Пријавите се и сазнајте занимљивости из историје и културне баштине

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar