Ртањ

Ртањ

О Ртњу и његовим мистеријама испричане су разне приче. Мистици сматрају да Ртањ и није планина већ пирамида, већа и мистичнија од Кеопсове. Тајне Ртња проучавају геолози, спелеолози, антрополози, ботаничари, биолози, али и парапсихолози, окултисти, мистици….Истина је да је Ртањ заиста чудна, несвакидашња планина.

На изласку из Бованске клисуре, из правца Књажевца, Бољевца, са Девице, Озрена, Слемена…са било ког видиковца, делује моћно импресивно, као усидрен брод.

Ртањ

Ртањ, поглед из Ресника

Rtanj

Ртањ виђен из Бованске клисуре

Rtanj

Ртањ, поглед са пута који води за Књажевац

У непосредној близини Ртња, осим пирамиде, пажњу привлаче кречњачки одсеци и кречњачке терасе које подсећају на морске гребене. Геолошка открића указују на присуство језера у плиоцену. Ову тврдњу доказује присуство језерских седимената, лапорца, језерске глине на неким местима у Сокобањској котлини. Вода је почела да отиче када је Дунав пробио Карпате.

Ртањ је планина карпатско- балканског система. У подножју, састављен је од пешчара, а у вишим областима доминира кречњак. Последњи је огранак Јужних Карпата, а суседни огранци планина представљају балканску и стару родопску масу.

Ипак, остаје отворено питање: да ли је сама природа извајала пирамиду или нека надстварна и натприродна сила.

Ртањ

Шиљак

Шта год да је истина или мистика, треба проћи шумом ка Ртњу, удахнути и доживети шуму. Да би стигли до Ртањске пирамиде пут води кроз узану шумску стазу. Стаза креће из места Ртањ у подножју планине, на путу између Сокобање и Бољевца. Место Ртањ је старо рударско насеље, где доминирају кућице и омање стамбене зградице у којима су били смештени рудари. Данас су многе те кућице откупљене и претворене у апартмане.

Рудник каменог угља на Ртњу

Рудник каменог угља као и само насеље, основала је жидовска породица Самуила Минха 1902. године. Свој процват рудник је доживео између два светска рата. Бројао је око 600 радника. У рудничком насељу постојала је школа, амбуланта, продавнице, биоскоп, парна електрична централа, пруга, жичара… Након другог светског рата, рудник је радио још неко време па је конзервиран.

Након 2000. инвеститори почињу да долазе у овај крај, откупљују рударске кућице и претварају их у смештај за туристе. Тако, некадашње рударско насеље постаје туристичко. Изграђен је хотел Рамонда, у фази изградње је још неколико хотела, а у многим реновираним кућицама гостују туристи из свих крајева наше земље и иностранства. На сваком кораку туристима се нуди мед, лековито биље, чувени ртањски чај, домаћи сокови…

РТАЊ – вегетација

О (не) приступачности терена сведоче клинови горске службе спашавања и планинарских друштава, уковани у стене, кроз којих се провлачи ужад да би се лакше савладао успон. Доћи до пирамиде, претходно се мора проћи кроз шуму у којој буја вегетација свакојаке врсте. У подножју планине, на почетку шумске стазе, доминирају високе папратнице, дивље купине, крушке, трешње, присутне су и леске, боровнице…са већом надморском висином мешовита шума прелази у букову шуму. И са једне и са друге стране, терен је стрм, стране су стрме, под оштрим углом се спуштају ка подножју. Из вегетације израњају кречњачке стене. Са веће висине виде се планине Тупижница, Крстатац, Слемен, на северној страни Кучај, Малиник, Велики крш, Борски стол , чак се назиру и врхови Дели Јована. Као на длану, види се Бољевац.

RtanjШума папратница на Ртњу

Ртањ

Крстатац виђен с Ртња

 

Ртањ

Бољевац, виђен с Ртња

Шума мирише на мемлу и влагу. Када се изађе из шуме, осећа се интензиван мирис лековитог биља. Невероватно колико биљака на једном месту. Ту расту и разне ендемичне врсте биљака. Овде се могу срести травари који трагају за биљком од које се прави чувени ртањски чај.

Чудесан свет биљака

Rtanj

Занимљиво је да до самог врха нема ниједан извор воде. То је зато што вода понире кроз кречњак и у подножју избија на површину у виду јаких врела. Зато, они који крећу на сам врх планине, морају понети довољну количину воде.

 

Ходати по Ртњу- кораци одјекују тупо, као да је шупаљ изнутра. Одговор на ово питање лежи у појединцу и његовом виђењу и доживљају планине. Крашки облик рељефа објашњава ову појаву, а са друге стране, тражиће се одговори у метафизици и мистици. Јер, Ртањ је заиста необична планина.

Ртањ привлачи различите људе, различитих интересовања: планинаре, кампере, љубитеље природе, траваре, ботаничаре, разне мистике, парапсихологе, окултисте, истраживаче

Ртањ

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ИСТОЧНА СРБИЈА

         Сокобања, шта обићи

Погледајте и видео запис

https://youtu.be/h1uWkPPf8KE