Уколико свој одмор, викенд проводите у Сокобањи, река Моравица оставиће посебан утисак на вас. Уживаћете у дугим шетњама поред реке. Постоје уређене пешачке стазе, треба само пратити знакове поред пута. Одушевиће вас плажа „Шест каце“, прелеп крајолик поред реке, карактеристични облици рељефа. Обавезно посетите извориште реке. Бићете одушевљени, испуњени, пуни утисака.

Укратко, река Моравица извире недалеко од Сокобање, испод планине Девице, дугачка је око 60 километара. У Јужну Мораву се улива код Алексинца. Протиче кроз Сокобањску котлину и Бованску клисуру где је изграђена акумулација- Бованско језеро. Ови подаци могу се наћи на страницама википедије. Али ниједна интернет страница не може дочарати неоткривене лепоте овог краја.

Река Моравица

Река Моравица, врело, извор реке

У подножију планине Девице, међу стаблима дрвећа, жбунастог растиња, папратњачама и бусењачама, налази се скривени бисер мајке природе. То је врело Моравице. Са овог места, на којем листа папрат, маховина, избија река Моравица и дуби своје корито међу столетним стаблима букве, приземним растињем, дроби стене и пробија се даље на свом путу. Врело Моравице, тзв. Истоци, уствари је крашко врело из кога избијају подземне воде и формирају речни ток.

Река Моравица

на извору реке

У врело утиче и бујични поток који истиче из оближње пећине, односно јаме, у време високог водостаја. Како нема воде, пролази се кроз камењар и поље бусењача и алги. Живот је чудо- на камену и из камена ниче, буја, прилагођава се простору и времену; продужава, траје, опстаје. Скровита места, тако близу и тако далеко од цивилизације, дивља, неприступачна. Само на оваквим местима може се осетити душа света, живот као чудо, траје еонима и увек вечита инспирација, тајна, мистика.

 

Отока врела се спаја са Сесалачком реком. Може се наићи на податак да је Сесалачка река саставница Моравице.

 

 

Изнад врела, обележеном стазом стиже се до Маркове пећине. Због лошег времена, не могу даље, али и да кренем, пећина је неприступачна и не препоручује се аматерима пећинска авантура. Према неким истраживањима, сматра се да је овде живео праисторијски човек, а постоји и легенда да је пећина била склониште Марку Краљевићу.

пећина

Река Моравица се формирала у плиоцену када се формирају речне долине многих река у Србији. Река је образовала свој ток након повлачења језера из котлине. Вероватно, због тога се на овом простору образовала необична и карактеристична природна појава- епигенија. Епигенија или епигенетска долина је речна долина усечена у виши део терена, који је изграђен од отпорнијих стена, упркос томе што се у непосредној близини налази терен изграђен од мекших стена. Тако је Моравица пробила клисуру код Соко-града.

 

      Река Моравица на свом изворишту

До овог места долази се тако што се од Сокобање крене путем према Књажевцу. На четрнаестом километру од Сокобање налази се путоказ који усмерава на десно скретање према селу Врело (сокобањско).

У самом селу, код цркве Светог Илије, скреће се на десно и долази се врло брзо до самог врела. Осим природне баштине, у овом месту треба поменути и културно наслеђе. Црква Светог Илије, најстарија је црква у општини Сокобања. Задужбина је кнегиње Персиде Карађорђевић. Пролазећи овим крајем, 1872. године, кнегиња Персида Карађорђевић, донирала је ниску дуката за изградњу цркве.

Црква делује импозантно, моћно, али и запуштено и оронуло.

Иако се ово место налази на свега пар километара од једног од највећих туристичких центара Србије, иако је обдарено природним лепотама, стиче се утисак да дели судбину многих села у Србији. Делује пусто, празно, виде се пусте трошне куће, опустели амбари, вајати. Искрено се надам да ће се у некој блиској или даљој будућности препознати природни потенцијали наших села.

 

 

Река Моравица- Подручје „Лептерија Соко-град“ – предео изузетних лепота

Из Дугопољске котлине, река Моравица улази у клисуру, тзв. Сокоградска клисура или клисура Моравице. На улаз у теснац налази се гребен на коме су остаци средњевековног утврђења Соко- град. Соко-град је изграђен на темељима римског бастиона, а разорен је 1416. године када га је разорио султан Муса, као и остале градове у околини- Болван, Врмџански град…

Наизглед питома, плитка речица, али плитко и каменито дно реке у Сокоградској клисури на неким местима прелази у дубоки лонац. Такозване „каце“ – места на којима је река издубила кречњак, па дубина речице прелази и преко шест метара. Сокоградска клисура управо је позната по џиновским лонцима, тзв. кацама, дубоким и до 6 метара.

Кроз клисуру, поред реке, упоредо води и пешачка стаза. Ово место је права туристичка атракција и налази се на туристичкој мапи Сокобање. На овом месту је идеалан спој природног, културолошког и историјског наслеђа. Стазом можемо доћи до Сокограда, успут је излетиште Лептерија, ресторан Пећина, мала црквица посвећена Пресветој Богородици, врх Поповица, плаже Жупан, Шест каце, стазе здравља, извори хладне и лековите воде, може се изаћи и на видиковац Големи камен и пре свега, предивна природа…

Врх Поповица

Врх Поповица

Поповица, један од врхова Девице, висок 443 метара. Са Поповице се пружа величанствен поглед на Ртањ, котлину и Соко-град. Са Поповице можете се спустити код ресторана „Пећина“ и наставити даље ка Лептерији.

                                                       

Низводно од Соко-града налази се Лептерија. Лептерија је познато излетиште. Велики број људи се овде окупља, место је погодно за пикник, роштиљање; овде врви од народа за Првомајски уранак. И даље, дуж реке, према Сокограду, терен је погодан за камповање.

Река Моравица

Ту се могу видети знакови поред пута који нам казују да је својевремено овде боравио Иво Андрић, затим путоказ ка Хајдук Вељковој пећини. Највероватније, пећина је била склониште Хајдук Вељку док је ратовао са Турцима. Јер, Бања је вековима била у саставу Видинског пашалука све до 1810. године када је Хајдук Вељко ослобађа. Коначно је ослобођена 1833. У близини, налази се ресторан Пећина у сасвим природном амбијенту, Богородичина црква.

Због карактеристичних одлика речног дна, присутне су плаже на реци. Најпознатије су Жупан плажа, Шест каце и Џентлмен.

 

Река Моравица

Плажа Шест каце

Вода је издубила кречњак и створила удубљења која личе на каце. Дубина у „кацама“иде и до шест метара.

Река Моравица

Плажа „Шест каце“

Река Моравица

Жупан плажа

Удубљење у стени, настало по предању, када се на овом месту скривала Богородица са Христом од прогона Римљана.

Богородица у стени

На овом месту долазе људи да се поклоне Бого-Мајци и Бого-младенцу. Остављају записане жеље, молитве, бројанице, новац…за здравље, за спасење. До Богородице у стени води стрма стаза. На њу указује путоказ преко дрвеног мостића који се налази у самом излетишту Лептерија.

 Легенда о Лептерији                                       

Постоје легенде везане за Лептерију. По једној причи име Лептерија потиче од грчке речи елефтерија, што значи слободиште. Ту су се окупљали робови из Соко- града, међу којима је било доста Грка, и проводили су ретке тренутке у слободи. Грчки назив овог места временом је преточен у садашњи. У другој причи, волело се двоје младих. Лептерија је била ћерка господара Соко- града, а њен драги син жупана Врмџанског града.

Њихова љубав била је забрањена па су се одлучили на потез очајника. Скочили су заједно у смрт са литице. Место на коме је пронађена девојка названо је њеним именом- Лептерија, а мало низводно, постоји плажа која се зове Жупан, названа по жупановом сину.

Без ове реке, Сокобања не би била то што јесте. Можда би и даље била најпосећенија бања, али ускраћена за овај бисер природе.

Код села Трубаревца, Моравица утиче у Бованску клисуру. На овом простору формирана је акумулација, вештачко језеро- Бованско језеро.

 

Прочитајте још:

БОВАНСКО ЈЕЗЕРО

БОВАН (БОЛВАН)

 

 Притоке Моравице

Речни слив Моравице је асиметричан. Усецајући корито у јужни обод котлине, формирала је изразиту асиметрију у свом сливу. Шта то значи?- Највеће и најдуже притоке прима са десне стране- Сесалачка, Јошаничка, Вошачка, Врмџанска река, док са леве стране улива се Градашница, Чучуњска, Поружничка река.

Река Градашница

Река Градашница, лева притока Моравице, дугачка је свега 8 километара. Спушта се са падина Озрена. Њено корито је прекривено бигром. На овој речици налази се чувени водопад Рипаљка. Спушта се са Озрена и улива у  Моравицу правећи каскаде. Чувени водопад Рипаљка извајала је ова речица пробијајући кречњак.

Водопад Рипаљка

Зарвина река– извире изнад Сесалачке пећине и до свог ушћа неколико пута понире. Ово је једина река понорница у овом крају. Улива се у Сесалачу реку, која је саставница Моравице.

Прочитајте још:

СЕСАЛАЧКА ПЕЋИНА

Врмџанска река или Паклешка река, дугачка је око 17 километара, протиче кроз диван крајолик. Извире изнад села Врмџа, поред пута који води ка Врмџанском језеру.

Прочитајте још:

ВРМЏА

ЛАТИН ГРАД- ВРМЏАНСКИ ГРАД

             

 

Река Моравица

Ток реке Моравице кроз алексиначко насеље Зелени вир

 

Река Моравица

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Сокобања, шта обићи

 

ПРИЈАВИТЕ СЕ И УПОЗНАЈТЕ НЕКЕ НОВЕ ПРЕДЕЛЕ!

 

Погледајте видео запис:

https://youtu.be/h1uWkPPf8KE

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar