Planina-Rtanj

O Rtnju i njegovim misterijama ispričane su razne priče. Mistici smatraju da Rtanj i nije planina već piramida. Tajne Rtnja proučavaju geolozi, speleolozi, antropolozi, botaničari, biolozi, ali i parapsiholozi, okultisti, mistici….Istina je da je planina Rtanj zaista čudna, nesvakidašnja.

Planina-Rtanj

Planina Rtanj

 

Na izlasku iz Bovanske klisure, iz pravca Knjaževca, Boljevca, sa Device, Ozrena, Slemena…sa bilo kog vidikovca, deluje moćno impresivno, kao usidren brod.

Planina Rtanj

U neposrednoj blizini Rtnja, osim piramide, pažnju privlače krečnjački odseci i krečnjačke terase koje podsećaju na morske grebene. Geološka otkrića ukazuju na prisustvo jezera u pliocenu. Ovu tvrdnju dokazuje prisustvo jezerskih sedimenata, laporca, jezerske gline na nekim mestima u Sokobanjskoj kotlini. Voda je počela da otiče kada je Dunav probio Karpate.

Rtanj je planina karpatsko- balkanskog sistema. U podnožju, sastavljen je od peščara, a u višim oblastima dominira krečnjak. Poslednji je ogranak Južnih Karpata, a susedni ogranci planina predstavljaju balkansku i staru rodopsku masu.

Ipak, za mnoge ljude ostaje otvoreno pitanje: da li je sama priroda izvajala piramidu ili neka nadstvarna i natprirodna sila.

Šta god da je istina ili mistika, treba proći šumom ka Rtnju, udahnuti i doživeti šumu. Da bi stigli do Rtanjske piramide put vodi kroz uzanu šumsku stazu. Staza kreće iz mesta Rtanj u podnožju planine, na putu između Sokobanje i Boljevca. Mesto Rtanj je staro rudarsko naselje, gde dominiraju kućice i omanje stambene zgradice u kojima su bili smešteni rudari. Danas su mnoge te kućice otkupljene i pretvorene u apartmane.

Planina Rtanj- Rudnik kamenog uglja

Rudnik kamenog uglja kao i samo naselje, osnovala je židovska porodica Samuila Minha 1902. godine. Svoj procvat rudnik je doživeo između dva svetska rata. Brojao je oko 600 radnika. U rudničkom naselju postojala je škola, ambulanta, prodavnice, bioskop, parna električna centrala, pruga, žičara… Nakon drugog svetskog rata, rudnik je radio još neko vreme pa je konzerviran.

Nakon 2000. investitori počinju da dolaze u ovaj kraj, otkupljuju rudarske kućice i pretvaraju ih u smeštaj za turiste. Tako, nekadašnje rudarsko naselje postaje turističko. Izgrađen je hotel Ramonda, u fazi izgradnje je još nekoliko hotela, a u mnogim renoviranim kućicama gostuju turisti iz svih krajeva naše zemlje i inostranstva. Na svakom koraku turistima se nudi med, lekovito bilje, čuveni rtanjski čaj, domaći sokovi…

 

Planina Rtanj – vegetacija

O (ne) pristupačnosti terena svedoče klinovi gorske službe spašavanja i planinarskih društava, ukovani u stene, kroz kojih se provlači užad da bi se lakše savladao uspon. Doći do piramide, prethodno se mora proći kroz šumu u kojoj buja vegetacija svakojake vrste. U podnožju planine, na početku šumske staze, dominiraju visoke papratnice, divlje kupine, kruške, trešnje, prisutne su i leske, borovnice…sa većom nadmorskom visinom mešovita šuma prelazi u bukovu šumu. I sa jedne i sa druge strane, teren je strm, strane su strme, pod oštrim uglom se spuštaju ka podnožju. Iz vegetacije izranjaju krečnjačke stene. Sa veće visine vide se planine Tupižnica, Krstatac, Slemen, na severnoj strani Kučaj, Malinik, Veliki krš, Borski stol , čak se naziru i vrhovi Deli Jovana. Kao na dlanu, vidi se Boljevac.

Šuma papratnica na Rtnju

 

 

Planina Rtanj

na Rtnju

 

Planina-Rtanj

Planina Krstatac viđena s Rtnja

Planina-Rtanj

Boljevac viđen s Rtnja

Šuma miriše na memlu i vlagu. Kada se izađe iz šume, oseća se intenzivan miris lekovitog bilja. Neverovatno koliko biljaka na jednom mestu. Tu rastu i razne endemične vrste biljaka. Ovde se mogu sresti travari koji tragaju za biljkom od koje se pravi čuveni rtanjski čaj.

 

Čudesan svet biljaka

 

Planina Rtanj

 Do samog vrha nema nijedan izvor vode. To je zato što voda ponire kroz krečnjak i u podnožju izbija na površinu u vidu jakih vrela. Zato, oni koji kreću na sam vrh planine, moraju poneti dovoljnu količinu vode.

 


Novi dan

Hodati po Rtnju- koraci odjekuju tupo, kao da je šupalj iznutra. Odgovor na ovo pitanje leži u pojedincu i njegovom viđenju i doživljaju planine. Kraški oblik reljefa objašnjava ovu pojavu, a sa druge strane, tražiće se odgovori u metafizici i mistici. Jer, Rtanj je zaista neobična planina.

Rtanj

Tupižnica, viđena s Rtnja

Rtanj privlači različite ljude, različitih interesovanja: planinare, kampere, ljubitelje prirode, travare, botaničare, razne mistike, parapsihologe, okultiste, istraživače

Planina-Rtanj

Magični Rtanj

 

Prijavite se i upoznajte Srbiju

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar