Planina Retezat
Planina Retezat

Planina Retezat

Planina Retezat, još jedan  venac planinskog masiva Karpati. Ja samo mogu da kažem – remek delo prirode i da zanemim pred iskonskom lepotom i da samo bez reči zurim u beskrajne oblike lepote.

Planina Retezat pripada masivu Južnih Karpata.

Južni Karpati su planinski lanci odvojeni između reka Prahove, Tamiša i Cerne. Na jugu dopiru do balkanskih planina. Ukoliko ste ljubitelj planina, planina Retezat je pravo mesto za vas. Izazov za planinare, alpiniste, ljubitelje prirode. Osim prirodnih lepota, na ovom mestu ostala su svedočanstva iz burne istorijske prošlosti. Čuveni dvorac Hunjadi nalazi se u Hunaedoari.

Dvorac Hunjadi u Hunedoari

Planina Retezat- Munții Retezat

Planina Retezat nalazi se u okrugu Hunedoara u Transilvaniji. Retezat na rumunskom znači odsečen. Ovu planinu zovu i „zemljom plavih očiju“ zbog velikog broja ledničkih jezera. Fondacija „7 svetskih čuda“ je predložio Retezat za novo čudo sveta. Preko 60 vrhova na ovoj planini su iznad 2.000 metara nadmorske visine.

Najviši i najatraktivniji vrhovi na planini Retezat je istoimeni vrh Retezat, Peleagaѕ Papusa….

Peleaga- kao da je sam Bog sišao na Zemlju i stvorio raj, a sam vrh kao da je presto božanski. Zato je područije planine Retezata prvi nacionalni park u Rumuniji, proglašen još 1935. godine. Na ovom planinskom masivu nalaze se najlepši predeli Rumunije a možda i dalje.

Peleaga je najviši vrh na planini Retezat. Visok je 2509 metara nadmorske visine.

Planina Retezat

Neverovatna priroda, neverovatni predeli. Ali da biste uživali u lepotama, morate biti fizički spremni i uporni. Posebnu draž daju „gorske oči“ kako bi to rekli naši ljudi ili lednička jezera.

Planina Retezat

Planina Retezat

Planina Retezat

Poiana Pelegi-jezero Bukura

Jezero Bukura je najveće glacijalno jezero u Rumuniji. Nalazi se na 2041 metru nadmorske visine. U ovom području ima najviše ledničkih jezera.

Planina Retezat

Planina Retezat

U pozadini, na slici, vidi se vrh Papusa.

Ukoliko želite da vidite ove predele ili da osvojite vrhove Retezata, mesto Raušor je polazna tačka. U ovom malom mestu boravi veliki broj turista. Turisti mogu da planinare, da se skijaju, sankaju…planinarske staze su odlično obeležene.

 

Polazna tačka za Peleagu je mesto Carnic, a za Retezat mesto Raušor.

Staze vode preko gustih četinarskih šuma, obraslih mahovinom i bujnom vegetacijom. Sa većih visina slivaju se vodeni tokovi, planinski potoci praveći kaskade, slapove, vodopade. Ovde vam je kao u Lorijenu i Šumskom kraljevstvu.

Iznad pojasa četinarskih šuma nailazite na mnoštvo katuna i bačija u kojima boravi krupna i sitna stoka sa svojim pastirima. Idila i pastorala na svakom koraku.

Do samih vrhova hoda se preko kamenih gromada.

I kada se savladaju sve prepreke stiče se utisak da ste na krovu sveta, na prestolu. Ali ne na bilo kom mestu, već u nebeskim visinama, u samom raju.

Pročitajte još: 

KARPATI

ТРЕСКАВАЦ – Vârful Trescovat

Vidite kako izgleda vrh Goverla.

Goverla je najviši vrh Ukrajine, visok 2061 metara.

Prijavite se i otkrijte neverovatne svetove prirode

 

pratite našu facebook stranicu

Cover for Kroz Srbiju i dalje
114
Kroz Srbiju i dalje

Kroz Srbiju i dalje

Упознајте Србију, природне лепоте, културно и историјско наслеђе. И даље, ван Србије....

1 day ago

Kroz Srbiju i dalje
Планински гребен у магли ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kroz Srbiju i dalje
Један зимски дан на Озрену ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

Kroz Srbiju i dalje
www.facebook.com/100090791070263/posts/244059635297071/?mibextid=NOb6eGDragi prijatelji,Uz vašu neizmernu podršku, stigli smo do neverovatnih 6000 pratilaca za kratko vreme! Ovo je velika prekretnica za nas, ali i za našu borbu za pravdu i promociju važnih akcija koje nas tek čekaju. Imamo jednu veliku molbu za vas - molimo vas da preporučite našu stranicu svojim prijateljima, rodbini i komšijama. Što više nas bude, veći uticaj ćemo imati u javnosti Srbije. Bez podrške medija, naša borba će biti izazovnija a ovo je naš i vaš medij. Zajedno možemo ostvariti promene koje su nam potrebne.Naša stranica će biti platforma za praćenje akcija, podizanje svesti o obespravljenim ljudima i traženje pravde za njih. Takođe ćemo pratiti skupštinske govore naših ustanika i biti njihov glas.Veliko hvala što nas pratite i što ste deo našeg Ekološkog ustanka. Vaša podrška je od suštinskog značaja za našu zajedničku borbu za bolju budućnost.S ljubavlju,Vaš Ekološki ustanak ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

Kroz Srbiju i dalje
Клисура реке Моравице, плаже Шест каце и ЏентлменСокобања ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

Kroz Srbiju i dalje
Река Моравица ... See MoreSee Less
View on Facebook
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar