Planina Devica

Planina Devica, vrh Oštra čuka

Planina Devica se nalazi kod Sokobanje. Mnogi posetioci Sokobanje imali su prilike da vide razne prirodne znamenitosti na planini Devici.  Na kamenim liticama nalazi se Soko grad;   vrh i vidikovac Popovica;  Bogorodice u steni;  poznata izletišta- Lepterija, Vlasina…;  restoran Pećina;  izvor reke Moravice, klisura Moravice i opet Soko grad;  Župan plaža, plaže Šest kace, Džentlmen…

 

Ukoliko planirate da posetite Sokobanju, obavezno zakoračite stazama planine Device, van urbanog prostora, u prirodi. Jer, planina Devica je zaista jedinstvena po svojoj lepoti.  Kada budete krenuli planinarskim stazama, videćete prelepe pejzaže, predele, karakteristične oblike reljefa; prelepe šume vidikovce i videćete putokaze i staze koje vode na vrhove Device. Jedan od vrhova planine Device je Oštra čuka. Vrh Oštra čuka može se lako uočiti iz bilo kog pravca. Karakterističnog je izgleda zbog koga je i dobio naziv. Oštra čuka izgleda, kao da je odvaljena od ostalih padina Device.

Planina Devica

Vrh Oštra čuka

Planina Devica

Planina Devica

Osvajanje planinskih vrhova je pre svega izazvov. Korak po korak i na vrhu ste, a pogled s planine je neopisiv doživljaj. Sa vrhova planine Device može se videti Rtanj, Ozren, Svrljiške planine, Jastrebac…Iako mislim da svako godišnje doba ima svoje čari, proleće je nekako izuzetno kada se rascvetaju jorgovani. Kao da prolazite dolinom jorgovana, ali ne onom čuvenom  dolinom Ibra (tamo kažu i da nema jorgovana), već stazama planine Device koje vode do Oštre čuke.

Planina Devica

Planina Devica je malo poznata planina u Srbiji. Poznata je posetiocima Sokobanje. U senci je čudesnog Rtnja- Ime je dobila po presvetoj Bogorodici. Planina Devica se nalazi kod Sokobanje i pruža se u pravcu Knjaževca i Svrljiga. Od Ozrena je odvojena tektonskim rovom- Ozrenske livade. Pominje se u udžbenicima geografije kada se nabrajaju planine karpatsko- balkanskog sistema. Ali takvi podaci se bubaju i brzo se zaborave.

Planina Devica

 Visina Oštre čuke  je 1070 metara. Nalazi se u ataru sela Jezero. Do Oštre čuke može se doći putem iz Sokobanje koji vodi za selo Jezero. Prate se putokazi i kod izvora Šopur nalazi se obeležena staza koja vodi do Oštre Čuke. Za one koji vole rekreaciju postoje obeležene staze koje vode iz Sokobanje preko Ozrenskih livada do izvora Šopur, a odatle obeleženom stazom do samog vrha.  Postoji staza koja vodi od Lepterije i Golemog kamena i dalje ka Oštroj čuki, Čapljincu….putokaza ima svuda, samo sledite obeležene staze.

 

Ozrenske livade

 

Ukoliko krenete ka planini Devici markiranom stazom iz pravca Grudne bolnice, obavezno potrčite Ozrenskim livadama. Ozrenske livade razdvajaju dve planine- Ozren i Devicu. Na Ozrenskim livadama ugledaćete zeleni tepih trave prošaran poljskim cvećem. Kad zavirite u travi uočićete stanovnike livada- skakavce, bube, popce, pčelice; ovde žive poljski miševi, puhovi, voluharice, hrčci…

Trčite, šetajte, kulirajte…Bilo da idete iz pravca Grudne bolnice ili lokalnim putem za selo Jezero, obavezno se zaustavite na Ozrenskim livadama. I opet mislim da je najlepše  proleće kada se priroda probudi i sve procveta.

 

Ispod planine Device izvire reka Sokobanjska Moravica. Pored reke Moravice je staza za šetače koja vodi od Lepterije do Soko-grada i  Župan plaža i plaže Šest kace i Džentlmen.

Planina Devica

Vrelo Moravice

Pročitajte više u sledećem linku

REKA MORAVICA

Plaža „Šest kace“

Sa padina i kosa pruža se pogled na obližnje planine. Na istočnoj strani vidi se piramida Rtnja, u daljini naziru se vrhovi Maganika i Kučaja,  na zapadnoj strani, kada je vedro vreme vidik doseže do vrhova Jastrepca, na jugu i do Svrljiških planina. Kao na dlanu ukazuje nam se sokobanjska kotlina.

Ovi predeli su tako lepi i jedinstveni. Prelepi cvetovi jorgovana odaju utisak da ste na livadama raja. Možda se i ovi jorgovani na Devici vezuju za neku legendu, ali to za sada se ne zna. Možda se i sama priroda pobrinula da oplemeni prostor ovim prelepim cvetovima.

 

Planina Devica pripada Karpatsko- balkanskom masivu. Na njoj postoje debele naslage krečnjaka koje datiraju iz doba jure. Zastupljeni su različiti oblici kraškog reljefa: škrape, vrtače, uvale, pećine.

U blizini su izletišta Vlasina i Kalinovica. Ovde nemate restorane, hotele, zgradurine…ovde ste samo priroda i vi. Na ovakvim mestima čovek se stapa sa prirodom i priroda sa čovekom.

 

Postoje dva prelepa vidikovca. To su vidikovci Golemi kamen i Šiljati kamen.

Vidikovac Šiljati kamen

Pročitajte više u linku:

VIDIKOVAC GOLEMI KAMEN

Prisutne su mešovite šume na planini Devici. Često se naiđe na korito bujičnog potoka.

 

i još malo lepote šume

 

Na padinama, u rano proleće, raste sremuš. Zeleni listovi izbijaju iz šumske stelje. Ima ih ispod grana jelki, stabala bukve na putu od Oštre čuke ka vidikovcu Golemi kamen. Jedan krak puta se račva prema vidikovcu Golemi kamen, a drugi vodi dalje i dublje u šumi. Ovaj drugi put kroz šumu nije obeležen. Ovde se mogu videti guste četinarske šume i hranilišta za divljač. Prisutni su sveži tragovi divljih svinja ispod jelki. Da li su se uplašile čoveka ili su osetile mog psa pa su se povukle- ne znam. Da nije počela oluja i grmljavina usred planine, put bi me sigurno odveo u Blendiju i Banjskom Potoku. Iskreno, nije prijatno nimalo da vas uhvati nevreme u šumi. 

 

Toplički ustanak

Ovi predeli nisu samo zapisani i opisani u memoarima i putopisima putnika namernika. Pominju se i u analima srpske istorije. Naime, guste šume Ozrena i Device skrivale su komitske čete u Topličkom ustanku. Iz Topličkog i Jablaničkog okruga, preko Sićevačke klisure i Svrljiških planina prebacivale su se čete ustanika u ovaj kraj i njihove vođe organizovale su pobunu u ovom kraju protiv bugarskog okupatora. Vojvoda Milan Dečanski organizovao je otpor bugarskom okupatoru. Oslobođena su sela Jezero, Prekonozi, Stanci, Radenkovac, Velepolje od Bugara… Ova naseljena mesta pominju se kao mesta gde su se okupljale i organizovale komitske čete.

Ne postoji nijedan materijalni dokaz o delovanju komitskih četa na ovom prostoru. Malo je uopšte spomenika i obeležja koji govore o ovom događaju, a ljudske žrtve ogromne. Čak se malo govori i u udžbenicima istorije. Ipak, negde je neko zapisao u analima mesta gde su se ustanici okupljali, gde su organizovali borbu protiv bugarskog okupatora, imena njihovih vođa i najtragičnije- stradanje, pomor naroda za čiju smrt niko i nikada nije odgovarao.. 

 

Planina Devica- opšti utisak

Planine oko Sokobanje za sada nisu na glasu.  Nisu aktuelne, nisu primamljive za široke narodne mase. Nemaju razvijenu infrastrukturu. Možda je i bolje što je tako, jer kad bi pohrlio čovek iz grada, alavi investitori, strani kolonizatori, uništili bi jedinstvenu lepotu koje poseduju ove planinske lepotice i krajolici. Po svojoj lepoti i izuzetnosti ne zaostaju ni u jednom pogledu za Kopaonikom, Zlatiborom, Tarom, Fruškom gorom. Čak šta više, deluju moćnije u odnosu nad betoniranim Zlatiborom; Tarom, načičkanoj brvnarama;  i od onog rugla na Kopaoniku. 

Planina Devica

Pravi ljubitelji prirode tragaće za onom manje poznatom, divljom, netaknutom prirodom, gde samo istančana čula i oni koji imaju maštu mogu naslutiti dušu planete; šumu kako diše, život koji izbija iz zemlje i vraća se zemlji- životni ciklus i novi krug.  

Planina Devica

 

Pogledajte pejzaže i motive sa planine Device. U sledećem linku pogledajte fotografije i snimke predela na Devici

 

pogledajte galeriju pejzažnih fotografija u sledećem linku

ШУМА

 

 

Otkrijte još manje poznate planine i predele neverovatne lepote u okolini Sokobanje. To su planine Krstatac i Slemen

ПЛАНИНА КРСТАТАЦ

Sesalačka pećina

 

Prijavite se i otkrijte nove svetove

 

Pogledajte i video zapis

https://youtu.be/XV04OhdEmdc

 

 

pratite našu fb stranicu

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar