Планина Девица- врх Оштра чука

Планина Девица, врх Оштра чука

Уколико планирате да посетите Сокобању, обавезно закорачите стазама планине Девице. Јер, Девица је заиста чудесна планина. А када будете кренули планинарским стазама, видећете прелепе пејзаже, пределе, карактеристичне облике рељефа; прелепе шуме видиковце и видећете путоказе и стазе које воде на врхове Девице. Један од врхова планине Девице је Оштра чука.. Врх Оштра чука може се лако уочити из било ког правца. Карактеристичног је изгледа због кога је и добио назив. Оштра чука изгледа, као да је одваљена од осталих падина Девице.

 

Освајање планинских врхова је пре свега изазвов. Корак по корак и на врху сте, а поглед с планине је неописив доживљај. Са Оштре чуке може се видети Ртањ, Озрен, Сврљишке планине, Јастребац…Иако мислим да свако годишње доба има своје чари, пролеће је некако изузетно када се расцветају јорговани. Као да пролазите долином јоргована, али не оном чувеном  долином Ибра (тамо кажу и да нема јоргована), већ стазама планине Девице које воде до Оштре чуке.

Упознајмо планину Девицу

Планина Девица- врх Оштра чука

Планина Девица, врх Оштра Чука

Планина Девица- врх Оштра чука

Једна од мање познатих планина у источној Србији свакако је планина Девица,  односно Богородичина планина. Име је добила по пресветој Богородици. Планина Девица се налази код Сокобање и пружа се у правцу Књажевца и Сврљига. Од Озрена је одвојена тектонским ровом- Озренске ливаде.

Планина Девица- врх Оштра чука
Кроз долину јоргована 
Планина Девица- врх Оштра чука

Јорговани на Девици

Планина Девица- врх Оштра чука
Планина Девица- врх Оштра чука
ПОГЛЕД СА ОШТРЕ ЧУКЕ, ПАДИНЕ ОЗРЕНА

 Висина Оштре чуке  је 1070 метара. Налази се у атару села Језеро. До Оштре чуке може се доћи путем из Сокобање који води за село Језеро. Прате се путокази и код извора Шопур налази се обележена стаза која води до Оштре Чуке. За оне који воле рекреацију постоје обележене стазе које воде из Сокобање преко Озренских ливада до извора Шопур, а одатле обележеном стазом до самог врха.  Постоји стаза која води од Лептерије и Големог камена и даље ка Оштрој чуки, Чапљинцу….путоказа има свуда, само следите обележене стазе.

 

Столетна буква код извора Шопур

Озренске ливаде

Уколико кренете ка Оштрој чуки, обавезно потрчите Озренским ливадама. Трчите, шетајте, кулирајте…Било да идете из правца Грудне болнице или локалним путем за село Језеро, обавезно се зауставите на Озренским ливадама. И опет мислим да је најлепше у пролеће када се природа пробуди и све процвета.

 

Планина Девица- врх Оштра чука

 

Са Оштре Чуке пружа се поглед на оближње планине. На источној страни види се пирамида Ртња, у даљини назиру се врхови Маганика и Кучаја,  на западној страни, када је ведро време видик досеже до врхова Јастрепца, на југу и до Сврљишких планина. Као на длану указује нам се сокобањска котлина.

Планина Девица- врх Оштра чука

Поглед на Јастребац са Оштре Чуке

Планина Девица- врх Оштра чука

Оштра чука

 

 

Поглед на Ртањ.  Делује моћно, тајанствено. Личи на усидрен брод

Можда се и ови јорговани на Девици везују за неку легенду, али то за сада се не зна. Можда се и сама природа побринула да оплемени простор овим прелепим цветовима.

Планина Девица- врх Оштра чука
Јорговани на Девици
Планина Девица- врх Оштра чука

Планина Девица припада Карпатско- балканском масиву. На њој постоје дебеле наслаге кречњака које датирају из доба јуре. Заступљени су различити облици крашког рељефа: шкрапе, вртаче, увале, пећине.

живот из камена

Вајарско дело природе

Планина Девица- врх Оштра чука

Планина Девица- врх Оштра чука

У близини су излетишта Власина и Калиновица. Овде немате ресторане, хотеле, зградурине…овде сте само природа и ви. На оваквим местима човек се стапа са природом и природа са човеком

Планина Девица- врх Оштра чука

Оштра чука

Мешовита шума на Девици. Често се наиђе на корито бујичног потока. Planina Devica

Шума на Девици

 

 planina Devica
wild wild wild

Најлепше је планинско цвеће

    planina Devica

вегетација

 

Ови предели нису само записани и описани у мемоарима и путописима путника намерника. Помињу се и у аналима српске историје. Наиме, густе шуме Озрена и Девице скривале су комитске чете у Топличком устанку. Из Топличког и Јабланичког округа, преко Сићевачке клисуре и Сврљишких планина пребацивале су се чете устаника у овај крај и њихове вође организовале су побуну у овом крају против бугарског окупатора. Војвода Милан Дечански организовао је отпор бугарском окупатору. Ослобођена су села Језеро, Преконози, Станци, Раденковац, Велепоље од Бугара… помињу се као места где су се окупљале и организовале комитске чете.

Утисак

Планине око Сокобање за сада нису“извикане“ у јавности. Нису актуелне, нису примамљиве за широке народне масе. Немају развијену инфраструктуру. Можда је и боље што је тако, јер кад би похрлио човек из града, алави инвеститори, страни колонизатори, уништили би јединствену лепоту које поседују ове планинске лепотице и крајолици. По својој лепоти и изузетности не заостају ни у једном погледу на „извиканим“ Копаоником, Златибором, Таром, Фрушком гором. Чак шта више, делују моћније у односу над бетонираним Златибором; Таром, начичканој брвнарама;  и од оног ругла на Копаонику. 

Планина Девица- врх Оштра чука

падине Девице

Прави љубитељи природе трагаће за оном мање познатом, дивљом, нетакнутом природом, где само истанчана чула и они који имају машту могу наслутити душу планете; шуму како дише, шумска створења. Дивље, исконско, тајанствено, недокучиво, надстварно.човеком. 

Уколико су Вам се допали крајолици, откријте још лепоте планине Девице у следећим линковима:

ШУМА

VIDIKOVAC GOLEMI KAMEN

РЕКА МОРАВИЦА

Погледајте и видео запис:

https://youtu.be/h1uWkPPf8KE

 

Пријавите се и откријте нове пределе