Манастир Јерменчић налази се на око 8 километара од Сокобање, сакривен у шумама Озрена. Припада Тимочкој епархији. Посвећен је Светим Архангелима Михаилу и Гаврилу. Рушен је до темеља и поново обновљен. Зна се да је саграђен 1392. године. По легенди, саградили су га јерменски војници или монаси који су били у редовима турске војске за време Косовског боја. Видевши да ће се борити против хришћана, беже од Турака.  Уточиште налазе у густим шумама Озрена. Ту су и саградили манастир. Постоји  претпоставка да је задужбина деспота Стефана Лазаревића и да су га саградили Грци по наређењу светог деспота.

Манастир Јерменчић

Манастир Јерменчић

Манастир Јерменчић

Манастир је био разорен до темеља. Милан Милићевић у својој књизи Кнежевина Србија наводи да је на Озрену постојало манастириште у месту Јерменчићу. По Милићевићу, то је стара црквина и од 1864. године, нека жена почела је будити радознали свет да долази на то место. Очигледно је да је манастир обновљен и да је у њему било свештенства. Чак помиње и капитал манастира вредан око 15-20 хиљада гроша.

Сматра се да је Карађорђе наредио обнову манастира,чувши причу када је боравио на овим просторима 8. августа 1804. на Света Петку Трнову. Након изградње цркве Преображења Христовог у Сокобањи 1892. митрополит Михаило наређује да се пренесе остатак материјала од цркве за обнову манастира. Данашњи изглед добија почетком деведесетих, када поново креће обнова цркве манастира. Тренутно у њему нема свештенства. Делује пусто и запуштено, заборављено у планинској забити и дивљини.

Заиста, људи су налазили порушене зидове на којима су биле осликане фреске, манастирске реликвије, црквена звона. Пронађен је и печат манастира у облику ромбоида на коме је са једне стране лик архангела а са друге мотив оригиналне источњачке шаре.

Манастир Јерменчић данас

Пут за манастир Јерменчић води најпре од Сокобање до грудне болнице на Озрену. Од грудне болнице креће се макадамским путем обележеном стазом. Ово свето место делује заиста пусто. Виде се трагови кампера. Одржава се сабор светих Архангела, 26. јула, када се окупља народ на саборник и уранак.

Било би заиста лепо да се на овом месту врши Божија служба и зазвоне црквена звона. Освајачи, богохулници се појаве, поруше и спале до темеља, оставе пустош за собом, али Божије дело је вечно, колика год је сила и стихија.

 

Прочитајте:

ИСТОЧНА СРБИЈА

МАНАСТИР МАНАСИЈА

 

Пријавите се и будите у току

 пратите нашу фејсбук страницу

Cover for Kroz Srbiju i dalje
114
Kroz Srbiju i dalje

Kroz Srbiju i dalje

Упознајте Србију, природне лепоте, културно и историјско наслеђе. И даље, ван Србије....

3 weeks ago

Kroz Srbiju i dalje
Шуматовац- место где се водила чувена Шуматовачка битка 1876. године током Првог српско- турског рата. Овде су се бранили бедеми државе Србије и стварала модерна српска држава. Две године касније, на Берлинском конгресу призната је независност Србије. У позадини, виде се Сврљишке планине, Сува планина и њени врхови Трем и Соколов камен, види се Јастребац, назиру се планине Видојевица и Радан. У непосредној близини је долина Јужне Мораве, врбаци, моравска села и плодоносна поља. За нас је ово наша земља, наша домовина, наше шуме, реке, планине... За стране окупаторе, белосветске компаније, домаће издајнике су само коте, ресурси из којих желе да исисају животне сокове и претворе у профит. ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 weeks ago

Kroz Srbiju i dalje
View on Facebook

1 month ago

Kroz Srbiju i dalje
Samo jedan trenutak u vremenu je bio dovoljan da nastane ova fotografija zalaska sunca. Ovakav trenutak više se nikada nije ukazao. Mnoge fotografije zalaska sunca liče jedna na drugu, samo je ova jedinstvena i unikatna. Nikada i nigde nije sunce ovako "poziralo"Na slici je ravnica pored Južne Morave, između Niša i Aleksince. I sunce koje polako "pada" iza Jastrepca. ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Kroz Srbiju i dalje
View on Facebook

Погледајте и видео запис

https://youtu.be/XV04OhdEmdc

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar