Крупајско врело- прави бисер природе, извор бистре и чисте пијаће воде. Богатство и дар природе којег на жалост, нисмо свесни да поседујемо.

Крупајско врело окружено је шумским растињем, ушушкано између жбуња и дрвећа, попут бисера из шкољке. Пузавице вијугају преко камена и грана дрвећа па се спуштају све до воде.

Крупајско врело

Крупајско врело

Крупајско врело избија из тамних дубина Бељанице. Предео дочарава пећина, испуњена водом, чији ходници и канали воде некуд у непознато. Отуд ваљда и митови, легенде под велом тајне и влашке магије.

Чује се бук воде која пада низ омању земљану брану

Овде је тако лепо и нестварно. Јединствена је боја воде. Плави сомот- несвакидашња тиркизно плава боја воде, проткана алгама. И хладна.

Крупајско врело

Овај драгуљ природе налази се у источној Србији, на путу Деспотовац -Крепољин, између села Крупаја и Милановац.

Откријте неке од дестинација источне Србије

ИСТОЧНА СРБИЈА

 

Крупајско врело

Крупајско врело

Док путујете од Деспотовца ка врелу не пропустите прилику да уживате у пејзажима хомољског краја.

Застаните поред пута и уживајте. Пут је узак, доста има оштрих кривина, али не журите, јер вреди видети сваки делић природе.

Погледајте галерију слика. Можда ће нам само на сликама остати наша питома и благородна поља, шуме, реке, извори бистре воде, бескрајни облици лепоте.

slike srbije

 

 Пут до врела

У непосредној близини пута Деспотовац- Крепољин постоји путоказ који указује на скретање ка врелу. Али, на близину врела указује и мноштво паркираних аутомобила, аутобуса, комби превоза, мотоцикла. Јер, многи љубитељи нетакнуте природе превалили су километре и километре не би ли видели и доживели исконску и неоскрнављену лепоту

Крупајско врело

Крупајско врело

Крупајско врело- одлике

То је крашко сифонско врело у пећини. Налази се на 220 метара надморске висине. Вода се пробија кроз мањи отвор, пуни мању акумулацију и прелива се преко бране

Вода избија из пећине која заједно са слаповима успенушале хладне воде чини необично леп призор.

Рониоци који су истраживали врело, наишли су на подземне тунеле и лагуме. Успели су да се спусте до 123 метара дубине. Постоји и претпоставка да се испод планине Бељанице налази огромно крашко језеро из којег истичу Ресава, Млава, Тисница и Крупајска река.

Занимљив је живи свет у врелу. Овде живе шаранолике рибе, клен, поточна мрена, пругаста уклија…Представник породице пастрмки је поточна пастрмка. Присуство ове рибе указује на висок квалитет чистоће и одговарајући еколошки статус воде.

Заступљене су врсте ракова, пужева, ваљкастих црва, пијавица, планктона које живе искључиво у чистој води.

 Узгаја се пастрмка али и друге рибе.

Биљни свет је јединствен. Заступљена је Црвена алга и Vaucheria.

Погледајте галерију слика

Крупајско врело

алге

Крупајско врело

алге

Овде бораве и дивна створења

Крупајско врело

Пловке су стални посетиоци врела

Оваква рефлексија не виђа се често

Крупајско врело

рафлексија

Крупајско врело

Некада крајолик није изгледао као данас. Изграђена је вештачка брана, тако да се формирало језеро дуго око 40 метара. Тако је ниво воде подигнут, извор потопљен, па вода лагано истиче из пећине. Захваљујући брани, створен је мали водопад, а све то, да би радили млин и ваљарица сукна , који данас више нису у употреби.

О овом извору воде писаће  Милан Милићевић у свом описанију Србије, тј.  у свом делу Кнежевина Србија. Сведочанство да вековима плени својим карактеристикама, напаја земљу, даје живот…

Отока врела улива се у Крупајску реку. Крупајска река је лева притока Млаве, настаје од отоке Крупајског врела и Црвене реке.Риболовци овде пецају пастрмке поточаре.

Мистичне приче везане за Крупајско врело

Да нема бајковитих места, свет у коме ужурбано живимо би био заиста једноличан и сиромашан. Крупајско врело је једно предивно место, а за нестварна и бајковита места се углавном везују легенде о воденим и шумским духовима и тајанственим створењима. Вода представља извор живота. Вода напаја живот. Али вода предтавља ону недокучиву страну природе. По предањима и легендама, за воду се везују магични и ритуали и свакојака чудеса. Око воде се сакупљају мистична бића- виле, водени духови. Око воде се играју вилинска кола, бораве водени духови. Тако и за Крупајско врело се везују мистичне приче о Тартору воденом духу, који чува благо Хомоља.

Крупајско врело

Бистра вода врела

 

Лепоте источне Србије више пута сам  истицала. Остаје питање, да ли ће ови бајковити предели постати једног дана Мордор и да ли ћемо уопште опстати на сопственој земљи?!  Да ли ћемо постојати као народ? Јер, изворима воде, рекама, шумама на овим просторима прети опасност од корумпоираних људи и колонизатора. Веровала сам да Орке постоје само у филму Господар прстенова. Али, изгледа да су мрачна створења напустила филм и окупирала нашу земљу. Само мрачна створења попут оних Орки из Мордора могу засипати цијанидом и отровом изворе воде, посећи шуме…

Али не губимо наду. Оно што је човеку немогуће, Богу је могуће.

Facebook Comments