Rosomački lonci, odnosno, kanjon reke Rosomače, još jedan je u nizu bisera Stare planine. Mala reka izvajala je neobičan kanjon, koga često nazovemo srpski Kolorado.

Kanjon reke Rosomače

Kanjon reke Rosomače

Rosomački lonci, odnosno kanjon reke Rosomače nalazi se na Staroj planini, na oko 30 kilometara od Pirota, nedaleko od sela Slavinje. Zato se ovaj kanjon naziva i Slavinjsko grlo. Kanjon je usekla mala Rosomačka reka. Svaki kanjon, svaka rečna dolina ima neku svoju crtu, karakteristiku koja je izdvaja od drugih i čini posebnim. Kanjon reke Rosomače je poseban zbog osobenosti reljefa, naslaga sedimentnih stena i kotlova, kaca, lonaca, nazovite kako hoćete, koje je sama reka izdubila. Zato je dobio ime Rosomački lonci jer proširenja u stenama zaista liče na kotlove, lonce, a kovitlac vode i huk podseća na vodu koja ključa.

Da biste videli ovaj neobičan kanjon i svu ovu lepotu prirode, najpre morate doći do Pirota. Iz Pirota odvaja se put koji vodi za mesta Rsovci, Visočka Ržana, a potom  do selo Slavinje. Odatle se kreće makadamskim putem do samog kanjona.

Put je prohodan, samo što je krivudav i veliki je uspon. Ono što najviše ne volim, to je da prolazim kroz naseljeno mesto koje ne poznajem. Ovoga puta je to grad Pirot. Iako se iz Pirota kreće ka Staroj planini, parku prirode i nacionalnom parku, ja iskreno ne videh table za usmeravanje koje treba da sledim  prema označenim mestima. Ali je put dobro obeležen kada krenete dalje iz Pirota . Ovde se prepliću padine Stare planine i planine Vidlič.

Ovde je zaista tako lepo, smenjuju se predeli, krajolici, panorame, šumski predeli sa predelima niskog rastinja, livade i proplanci. Videćete pastoralne i idilične slike, stada ovaca i krava, pastira sa frulom i ovčarske pse. Selo Slavinje liči na ostala sela u ovom kraju. Karakteristične su kuće od kamena i pleve. Ima dosta starih kuća koje su obnovljene u tom starinskom duhu. Ima i novih koje su građene nalik starim. Prošla sam raznim našim krajevima koji su neobično lepi, ali nema ljudi, nema života, nemate koga da sretnete putem. Nema ko da vas opsuje, što bi rekao naš čovek. Ovde je druga situacija. Ovde ima života i to me raduje. A kada postoji život, postoji i nada da ćemo opstati na svojom zemlji.

Do kanjona Rosomače idete poljskim  putem. Prolazite kroz lepu šumu i preko livade pune cveća.

 

Kroz kanjone teče život. Neverovatno koliko je samo malih rečica, vodotokova…sa svih strana se slivaju. Samo vidite kako se sliva tanak mlaz vode odnekud, uliva se u neki veći vodotok, izvor vode koji izbija iz zemlje, iz stene. Kao kapilari, kao krvotok.  izvor života.  Voda samo izbija, sliva se, napaja se život, ovde je duša zemlje.

planinski potok

Kada pređete drveni most, ugledaćete staru vodenicu, čućete huk reke i ukazaće vam se neverovatan prizor. Kanjon Rosomačke reke, sedimentne stene kroz kojih se probija reka.  Ova mala reka duga je svega 8 kilometara. Izvire u blizini srpsko-bugarske granice kao Zanoška reka. Nedaleko od sela Rosomač, spaja se sa svojom sastavnicom i postaje Rosomačka reka.  Uliva se u reku Visočicu kod sela Slavinje. Kanjon Rosomače je dug svega oko 500 metara. Ivice kanjona obrasle su niskim rastinjem.

Sedimentne stene kako kažu geolozi, potiču još iz doba jure. Neverovatna stenska masa na kojoj su oslikani eoni, geneza razvoja planete.

Ispred samog kanjona imate klupice i hladovinu gde možete da sedite i uživate u trenutku.

 

I još jedan pogled na kanjon iz samog kanjona

Kanjon reke Rosomače

I u sam kanjon

 

Ukoliko želite da krenete dalje kroz kanjon, vodite računa da pre svega bude suvo vreme, jer su ivice kanjona klizave i strme. Morate da imate dobru obuću. Silazite sa jedne terase na drugu, postoje odroni gde je jako klizav teren. Ako zavirite u kanjon sa visine, videćete brzu planinsku reku koja buči, huči, lomi stene na samom dnu kanjona. Kanjon je visok oko 70 metara, širok svega 5 metara. Oprezno zakoračite i doživite ambijent u kome se nalazite. Ali samo oprezno.

Ovako izgleda kada pogledate sa ivice kanjona.

Kanjon reke Rosomače

 

Pogledajte samo tu stensku masu, obraslu rastinjem. Naslage daleke prošlosti, naslage vremena koje je prohujalo kroz eone.  Naslutite samo kako je izgledala zemlja pre vremena. Ove stene sačinjavaju fosilni ostaci životinja koje su živele u doba jure. Oblici života ugrađeni u stensku masu kojoj se mi danas divimo i koja nas očarava svojim neobičnim izgledom. I reka  koja se usekla stensku masu.

 

 

Sedimentne stene

Geolozi kažu da su ovo stene iz doba jure. To je vreme kada su zemljom gospodarili dinosaurusi. Ove stene nalazile su se tada na morskom dnu.  To je bilo vreme kada se još nisu bile izdigle mlade venačne planine koje danas poznajemo, niti se formirale rečne doline velikih reka. Nakon velikih tektonskih poremećaja dolazi do masovnog izumiranja vrsta krajem mezozoika i tektonskog pomeranja unutar zemlje. Tako se stvara i Karpatsko- balkanska masa planina.

Kanjon reke Rosomače

Koliko je samo naslaga vremena u ovim stenama.

Teren oko kanjona sastoji se od kamenih zaravni, terasa, obraslih niskim rastinjem. Karakteristična je crvena boja podloge.

Ovako izgleda reka na izlazu iz kanjona.

 

Rosomačka reka se uliva nedaleko od sela Slavinje u reku Visočicu

Treba znati da meštani staroplaninskih sela godinama vode borbu sa onima koji bi da unište sve ovo zarad profita.

 

 

Prijavite se i i otkrijte nove predele i zanimljive priče iz Srbije.  Ostavite vaš komentar.

 

 

Pratite našu facebook stranicu

Cover for Kroz Srbiju i dalje
121
Kroz Srbiju i dalje

Kroz Srbiju i dalje

Упознајте Србију, природне лепоте, културно и историјско наслеђе. И даље, ван Србије....

6 days ago

Kroz Srbiju i dalje
Reka Svrljiški Timok kroz Niševačku klisuru ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

Kroz Srbiju i dalje
Beskrajni oblici lepote- srpski Alpi, planine Veliki krš i Stol kod Bora ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

Kroz Srbiju i dalje
predelisrbijablog.rs/petrova-crkva-u-rasu/ ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

Kroz Srbiju i dalje
Те тужне очи сунцокретау мом су срцу отворене-Али су сунца на крај света, и тихо слазе мрак и сененаше реке, наше шуме, наша благородна поља, наши животи ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Kroz Srbiju i dalje
Ископаше ти очи, лепа слико!Вечери једне на каменој плочи. ... See MoreSee Less
View on Facebook
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Ostavite svoj komentar