Јастребац

 

Некада давно, на високом голом брду, јастреб је свио гнездо. С гранчица и растиња које је носио у кљуну, испадало је семење по планини. Семење се расипало и расипало, па је голо брдо постало најшумовитија планина Србије, названа по овој лепој птици- Јастребац.

Планина Јастребац

Јастребац припада старој громадној родопској маси. Чине је два планинска масива – Мали и Велики Јастребац. Највиши врхови су Велика Ђулица (1491), Поглед(1481), Змајевац (1313), Бела Стена (1257). Од Копаоника је одвојен Јанковом клисуром. Представља природну границу између Поморавља и Топлице.

 

По чему је планина Јастребац посебна и које су њене карактеристике?

Старе стене родопске масе– планина Јастербац припада родопском планинском масиву, односно по новијој терминологији, српско-македонској маси. Овом масиву припадају планине на југу Србије. Настале су раседањем, спуштањем и издизањем тла. Овај масив је најстарије копно у Србији, настао пре 520 милона година.

Планински токови- планина Јастребац испресецана је многим воденим токовима који се сливају са падина. Један од многобројних токова је свакако и Срндаљска река, јединствена по својој лепоти.

Јастребац

Шуме

Јастребац је, као што је већ речено, најшумовитија планина. Заступљене су храстове, букове шуме, и наравно, треба истаћи резерват брезових шума.

Густе шуме остављају посебан утисак као у Лоријену; Шумско краљевство као из бајке у коме живе вилењаци, патуљци, енти, шумски духови, духови воде.

Јастребац је приступачан са свих страна- из правца Крушевца, Блаца, Великог Шиљеговца, Рибарске бање, Мерошине…где год кренете, као да сви путеви воде ка Јастрепцу.

 

Рибарска бања

Налази се подно Јастрепца. Окружена је у густом шумом. До пре двадесетак година, ово је било убого место. Сивило на све стране и људи које је мука натерала да обитавају овде. Делила је судбину многих бања, места која су била запостављена.

Ново време и транзиција друштва доводе до развоја туризма и промовисање дестинација у Србији. Тако и Рибарска бања од једног суморног и сивог места с краја осамдесетих (тако се барем мени чинило) доживљава преображај и постаје значајно место на туристичкој мапи Србије. Из сезоне у сезону, нуди све богатије садржаје и понуде туристима.

Planina Jastrebac

Рибарска бања

Ушушкана је у подножју Јастрепца, окружена густим листопадним шумама. Када уђете у бању, одмах су ту базени са лековитом водом и виле и смештајни капацитети које је датирају из доба краља Петра Карађорђевића. Имена вила (Херцеговина, Србија, Далмација, Босна….) говоре о великој заблуди нашег краља. Убијен је, а није сазнао са ким је направио државу и коме је направио државу. Архитектура с почетком 20- тог века, јако се лепо уклапа у амбијент и некако даје душу бањи. Ти старински доксати, прозори окићени цвећем заиста су нешто посебно у свеопштем амбијенту.

Јастребац

Рибарска бања

На платоу налази се прелеп паркић. На једној клупиц „одмара“краљ Петар I Карађорђевић, а на другој „седи“ књаз Милош Обреновић. Сведочанство да су овде боравили српски владари. Рибарску бању је посебно волео краљ Петар. Отуда Рибарску бању зову и Краљевском бањом.

Лековитост воде је била позната и Римљанима, који су се затекли овде, случајно се окупали и изашли препорођени. Историјски извори казују и да је овде боравила и кнегиња Милица. Људи кнеза Лазара су ловили пастрмке на оближњим рекама па можда зато бања добија име Рибарска.

И Турци су овде имали свој хамам. Прво купатило је изграђено по наређењу кнеза Александра Карађорђевића и убрзо је почео са радом и први доктор. Али из неких разлога било је срушено, па тек почетком 20. века, Краљ Петар почиње да гради инфраструктуру, објекте у бањи.

Лековите воде Рибарске бање лече реуматске болести, костобољу. Температура воде је око 36 степени.

Развој Рибарске бање позитивно утиче на околна места. Заустављено је одумирање појединих јастребачких села. Људи препознају значај туризма. Све више је у понуди здрава, домаћа храна, смештајни капацитети, домаћа радиност.

Уређене су пешачке стазе кроз шуме Јастрепца. Шумском стазом може се доћи до села Срндаље где се налази етно ресторан и предео изузетних лепота и нетакнуте природе. Ко не може да пешачи, ту је возић Труцко који вози посетиоце из бање до Срндаља и назад.

Коњ Зеленко росну траву пасе

Возић Труцко

Planina Jastrebac

Срндаљска река

Село Срндаље је до скора било на ивици одумирања, али захваљујући близини бање и прелепиом амбијенту, бележи благи пораст становника.

Кроз Срндаље протиче прелепа планинска речица – Срндаљска река. Ова река прима притоке и бујичне потоке који се сливају низ падина.

Јастребац

 

Јастребац

Низ падина Јастрепца сливају се водени токови

Јастребац

 

Одавде води макадамски пут на Белу стену, једном од врхова Јастрепца. По изласку из Рибарске бање, у правцу села Срндаље, постоји обележен стаза која води на Поглед.

Светиње у околини

Уколико се затекнете у Рибарској бањи, можете обићи и манастире Свети Роман и манастир у Ђунису, у коме је црква посвећена Покрову пресвете Богородице. Прича о манастиру у Ђунису описана је у роману Љиљане Хабјановић Ђуровић- Вода из камена. Између поменутих манастира, налази се и црква Свете Петке поред које се налази мироточиво дрво.

Врхови Јастрепца

Из Рибарске бање такође, може се отићи на врх Поглед. Са Погледа се види моравски и топлички крај. Ту је постављен телевизијски торањ. Највиши врх је Велика Ђулица (1491 метар надморске висине) али цивилима је забрањен приступ.

Врх Јастрепца – Поглед.

Јастребац

Телевизијски торањ на Погледу уочава се из Ниша, Алексинца, Прокупља и Крушевца. Ноћу, личи на свећу која гори. Године 1999. године, торањ је погодио НАТО пројектил, али и та рана је зацелила.

Купињак- највиши врх Малог Јастрепца. Висок је 670 метара. Пут креће из Рибара, преко Витаче или из Вукање са супротне стране. Пут води кроз густу шуму. Туристима су на располагању смештајни капацитети, етно ресторани, воденице. Овај пут, иако је макадамски, спаја директно Крушевац и Прокупље.

Јасенове воде- место на Малом Јастрепцу, где се окупља народ на дан Светог Јована Биљобера. Са главног пута, скреће се на макадамски, између села Породин и Кулина. На месту скретања постоји знак да је у близини свето место посвећено Крститељу, Светом Јовану, али нигде не видех нигде црквицу, нити било какав знак.

Јастребац

Поглед на Јастребац

Иако на Јастрепцу постоји потенцијал за развој туризма, овај крај није довољно испромовисан. Општина Крушевац је препознала значај туризма и уложено је доста у садржаје и смештајне капацитете. Делови Јастрепца који припадају општинама Мерошина и Алексинац делују запуштено, тек понеки залутали угоститељски објекат; недовољно је промовисан и тотална незаинтересованост локалних самоуправа. Постоје додуше излетишта, места за камповање, али су позната мештанима или ужем кругу људи, махом дошљака. На овим местима људи се окупљају углавном када је нека светковина, заветина… Села у овим крајевима су опустела.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar