Ukoliko se krećete magistralnim putem koji vodi za Sokobanju, negde na sredini Bovanske klisure, videćete tablu sa obaveštenjem da se nalazite na teritoriji opštine Sokobanja i istovremeno u regionu Istočne Srbije. U ovom tekstu predložiću 10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti. To ne znači da ne postoje i druga mesta vredna pažnje.

Od Sokobanje i Svrljiških planina pa sve do Dunava, možete da uživate u predelima netaknute prirode. Planine Miroč, Deli Jovan, Kučaj, Homolje, Beljanica, Tupižnica, Rtanj…pružaju se jedna za drugom, pravi su raj za ljubitelje prirode. U njihovim skrivenim kutovima može se naići na kanjone rečica, jezera, kamene prerasti, pećine, jame, na izvore pitke vode…ugašene vulkanske kupe…

Vrelo Mlave, Krupajsko vrelo, kamene prerasti Vratne, Valja prerast, Lazarev kanjon, vodopadi Blederije, Lisine, Stara planina kao poseban park prirode predstavljaju najlepše predele naše zemlje. Ali i najugroženije. Jer svim ovim lepim predelima preti opasnost da budu zauvek uništeni i nestanu sa lica zemlje.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Planina Rtanj

Čim izađete iz Bovansku klisuru ukazaće vam se Rtanj, div koji dominira u prostoru. Sa desne strane su planine Ozren i Devica- a pravo, videćete kamenu gromadu sa omanjim šiljkom na vrhu i omanje uzvišenje. To su planine Krstatac i Slemen. Za par minuta stižete u našu najposećeniju banju- Sokobanju.

 

 

Sokobanjska kotlina

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

  1.  O Sokobanji i njenim lepotama pisano je ranije na stranicama ovog portala. Detalje pogledajte ovde.

      2. Knjaževac

Od Sokobanje odvaja se put za Knjaževac i put za Rtanj. Knjaževac je mali gradić na samom istoku Srbije. Iako je mali gradić, ima nečeg posebnog u njemu. Nalazi se na ušću dvaju Timoka- Trgoviškog i Svrljiškog. Izuzetnu draž ovom gradiću daje kej duž Svrljiškog Timoka i mostići na reci. Srce i duša grada su upravo pored reke. Pored keja nalazi se park, stara čaršija i sve drugo što odlikuje jedan grad. Tu, pored reke sačuvano je staro jezgro grada koje ima dušu. Otuda se često naziva srpskom Venecijom.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Knjaževac

Deonica puta oko Rtanj je skoro renovirana, ali na nekim mestima ima suženja, rupa, oštećenje kolovoza. Ko jednom prođe ovde ostaće očaran predelima, pejzažima, vidikovcima. I naravno, ispred vas je u punoj veličini piramida Rtnja, guste mešovite šume iz kojih iskoči poneka životinjica.

 

Planina Rtanj

3. Rtanj

Rtanj privlači različite ljude različitih interesovanja: planinare, kampere, travare, ljubitelje netaknute prirode, botaničare, geologe, speleologe, okultiste, parapsihologe. Za neke je Rtanj planina neobičnog izgleda, tipična kraškom obliku reljefa, dok drugi vide Rtanj kao piramidu koja je misteriozno izgrađena.

Rtanj, kao i ostale planine istočne Srbije, pripadaju ograncima južnih Karpata, odnosno Karpatidima, planinama karpstsko- balkanske mase.

Pravi je izazov osvojiti Šiljak. Sa vrha Rtnja vidi se, kada je vedro, skoro pola Srbije. Ukoliko krenete u ovu avanturu, obavezno ponesite dovoljnu količinu vode, jer nema nijednog izvora od podnožija planine do samog vrha. U mestu Rtanj, a i u okolnim selima sve je više ugostiteljskih objekata koji su na raspolaganju posetiocima.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Tupižnica, viđena s Rtnja

Na Rtnju rastu mnoge endemske vrste biljaka. Neverovatno koliko samo biljaka na jednom mestu. U letnjim mesecima oseća se opojan miris lekovitih trava. Ovde raste biljka od koje se dobija rtanjski čaj – planinski čubar, vrijesak (lat. Satureja montana) je biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae).

U julu održava se manifestacija „Sveti Jovan biljober“ u organizaciji Turističke organizacije Sokobanja. Berači trava obilaze planine Sokobanje i uz stručnu pomoć stiču znanja o lekovitim travama. U okviru ove manifestacije organizuje se uspon na Šiljak.

Posetioci mogu kupiti čajeve od rtanjskih biljaka i ostale domaće proizvode u rtanjskim naseljima i u samoj Sokobanji.

Dalje,kako budete išli otvaraće vam se novi putevi koji vode do divljih i neotkrivenih prirodnih lepota. Mnogi neće verovati da se baš ta divni predeo nalazi kod nas, u našoj zemlji. Ispred vas ukazaće se Kučajske planine, Tupižnica, izvori bistrih planinskih reka, pećine, jame, kanjoni, prerasti i sve tako do Dunava.

 

4. Lazarev kanjon

Lazarev kanjon

Lazarev kanjon je najdublji i najduži kanjion u istočnoj Srbiji. Zbog nepristupačnog terena nije dovoljno ispitan i istražen. Usečen je u krečnjačku ravan. To je predeo južnog Kučaja, odnosno planina Malinik. Kanjon se grana u više krakova, ali nisu dovoljno istraženi zbog nepristupačnog terena.

To je mesto koje treba obavezno obići. Sa magistralnog puta Paraćin- Zaječar skreće se ka Zlotu. Od Zlota deli vas svega dva kilometara do predela izuzetnih lepota. Oni koji su fizički dobro pripremljeni mogu proći kroz kanjon. Prolaz nije moguć ukoliko se pojavi vodotok i ne preporučuje se u letnjim mesecima zbog prisustva kamenjarki. Ali uvek može se otići do obližnjih vidikovaca sa kojih se pruža neverovatan pogled na kanjon. Pravo mesto za kuliranje, punjenje baterija, odmor, rekreaciju, za bežanje od svakodnevnice koja guši, ubija.

Ukoliko krećete kroz kanjon, hodaćete po kamenju, stenama, odronima…zato trebate biti fizički spremni i da imate adekvatnu opremu. I, nikako sami ne polazite u kanjon. Idite obavezno u grupi.

Na ulaz u kanjon postoji ulaz u Lazarevu pećinu i koju možete obići ukoliko je otvorena za posetioce. Ja nisam imala tu sreću.

 

5. Planina Stol kod Bora

Sa Borskog stola pruža se neverovatan pogled na okolinu. Pravi izazov za planinare, alpiniste, rekreativce i ljubitelje prirode.

Najlepši prirodni vidikovac. Vide se daleki neki horizonti; vrhovi Deli Jovana, Miroča… naslućuje se iza planinskih vrhova Dunav. Stajati i beskonačno posmatrati beskrajne oblike lepote, predele, krajolike i grebene srpskih Alpa- Velikog krša. Veliki krš samom svojom pojavom mami zaljubljenike prirode i predstavlja pravi izazov osvajati njegove grebene. Sa južne strane, preko brda i daleko, dominira piramida Rtnja.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Planina Stol kod Bora

Planina Stol kod Bora pripada grupi karpatskim planina. To je trapezoidna gromada koja podseća na stol. Prostor je oplemenjen livadama, šumama, pašnjacima, jezerom. Stručnjaci tvrde da su stene planine Stol i Velikog krša najstarije u našoj zemlji. Nekada su sačinjavale sprudove u toplom moru, danas sačinjavaju masu Borskog stola i Velikog krša.

Uspon je zahtevan jer se krećete i silazite pod velikim nagibom, ali vredi stvarno svaki korak.

Kako doći?

Nikako ne krećite bez navigacije jer nema putokaza. Najpre se stiže u Bor, a zatim preko kružnih tokova (ima ih tri) skreće se prema levo prema bolnici i Domu zdravlja, a zatim prema Krivelju.

 

6. Krupajsko vrelo

Deluje zaista nestvarno, ušuškano među rastinje. Smenjuju se nijanse plave, zelene boje. Plavi somot. pojavljuje se i braonkasta boja algi. U vodi vrela i otoke ogleda se nebo.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo izbija iz tamnih dubina Beljanice. Predeo dočarava pećina, ispunjena vodom, čiji hodnici i kanali vode nekud u nepoznato. Otud valjda i mitovi, legende pod velom tajne i vlaške magije. Nalazi se na putu Despotovac- Krepoljin, između sela Krupaja i Milanovac.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo, refleksija

U vodi žive šaranolike ribe, potočne pastrmke, rakovi…vrste koje žive u čistoj vodi. U vodi se nalaze čitave kolonije algi koje podsećaju na podvodne šume.

Pored vrela postoji ribnjak sa pastrmkama i drugim ribama.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Krupajsko vrelo

Veliki broj ljudi dolazi da vidi ovaj biser prirode i sjedini sa prirodom.

 

7. Vodopad Veliki buk

Hidrosistem Lisine nalazi se nedaleko od Despotovca. To je mali bezimeni vodotok koji se sliva u Resavu. Često se naziva i Veliko vrelo. Hidrosistem Lisine sačinjava izvor Veliko vrelo, vodotok i vodopad Veliki buk. Veliko vrelo je samo još jedan od mnogobrojnih izvora vode koji izbija iz dubina Beljanice.

Nalazi se u okolini mesta Lisine i po njemu je dobio ime.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Vodopad Veliki buk

U prirodnom ambijentu, duž vodotoka nalaze se etno vodenice, restorani…staze za šetače. Napravljena je platforma ispred vodopada tako da posetioci imaju mogućnost da priđu vodopadu i uživaju u trenutku.

Duž vodotoka, ambijentalno su se uklopile etno vodenice, restorani, brvnare i sačinjavaju čitavo jedno malo etno naselje.

8. Dunav

Nacionalni park Đerdap– najlepše mesto na svetu. Lepota koju je stvorio Bog i čovek. Mesto gde se spaja prirodno, kulturološko, istorijsko, antropološko nasleđe.

Priča o Đerdapu nema ni početak ni kraj. Ovde se stvarala istorija, civilizacija, kultura. I sama priroda bila je darežljiva nesebično. Tu je moćna reka probila Karpate i izvajala najlepšu i najdužu klisuru u Evropi.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Gvozdena kapija Dunava

Impresiniraju stene Kazana gde moćna reka ključa, talasa.

S pravom se smatra da je upravo ovde počela ljudska civilizacija. Ovde je čovek sagradio naselje, organizovao svoj život u skladu sa prirodom i svojim potrebama. Lepenski vir se smatra početkom ljudske civilizacije. Vrh Treskavac, najviši vrh Đerdapa, predstavljao je božanstvo stanovnicima Lepenskog vira. Stanovnici Lepenskog vira na osnovu položaja sunca iznad Treskavca, merili su vreme i određivali godišnja doba.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Lepenski vir, viđen sa Treskavca

Ovde je prolazio Via militaris, rimski put. Trasu rimskog puta gradili su robovi po naređenju imperatora Trajana. Prisutni su i ostaci Trajanovog mosta preko kog su se rimske legije prebacivale u Dakiju. Mnogo ostataka iz prošlosti potopio je Dunav prilikom izgradnje jezera, kao i mnoge neispričane priče odneo je Dunav sa sobom. Aktuelne priče u medijima su i danas o potopljenom naselju u Dunavu- Ada Kale. U srpskoj istoriji na ovom ostrvu pobegle su dahije kada je izbio narodni ustanak 1804. godine. Ovde ih je sustigao i pogubio jedan od vođa ustanka Milenko Stojković.

Trajanova tabla

Trajanovoj tabli moguće je prići samo iz plovnog objekta. Sačuvana je od potapanja prilikom izgradnje akumulacije. Radnici su bukvalno iščupali stenu gde je bila uklesana tabla i podigli je za 20 metara naviše.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Trajanova tabla, statua Decebala, manastir Makronija na rumunskoj strani znamenitosti su Đerdapa. I najlepše od svega su svakako vidikovci Ploče i mnogi drugi.

Na izlazu iz Đerdapske klisure nalazi se grad Kladovo- jako zanimljiv grad sa bogatom istorijom i tradicijom. Zadnjih godina postaje značajno turističko mesto u Srbiji.

 

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti – Manastiri

 

9. Manastir Manasija

Nalazi se nedaleko od Despotovca. Manastir Manasija, zadužbina je despota Stefana Lazarevića. Crkva manastira posećena je Svetoj trojici. Manastir je građen u periodu od 1406. godine pa sve do 1418. Despot je svoju zadužbinu opasao debelim zidovima s jedanaest velikih kula od kojih je naveća don- žon, odnosno Despotova kula.

U manastiru se odvijala prepisivačka delatnost- takozvana Resavska škola. Do velikih seoba Srba u manastiru su boravili učeni monasi koji su negovali prepisivačku i spisateljsku delatnost. Uticaj Resavske škole širio se i u Bugarskoj i Makedoniji.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Manastir Manasija

Manastir pripada Moravskoj školi ali ima elemenata i Raške škole. Smatra se da su ga započeli graditelji u znaku moravskog stila, a završili neimari raške škole.

Manastir je više puta razaran i paljen. U razaranju manastira stradale su freske. Mali broj fresaka je sačuvan, ali na njima se pokazuje vrednost resavske renesanse. Sačuvan je ktitorski lik despota Stefana, kao i kompozicije Svetih ratnika i kompozicije iz ciklusa Hristovog života.

Prilikom restauracije manastira pronađena je grobnica u kojoj počiva despot ili njegov mlađi brat Vuk.

10. Manastir Ravanica

Zadužbina je čestitoga kneza Lazara. Podignuta je neposredno pred Kosovsku bitku. Manastirski kompleks je više puta rušen i obnavljan, ali je oduvek predstavljao mesto hodočašća oko koga se formirao kult poginulog kneza Lazara.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Manastir Ravanica

Nalazi se nedaleko od naselja Senje, u šumama Kučaja. Ravanica je građena kao utvrđeni grad jer je svakodnevno pretila opasnost od turskih odreda. Ograđena je sa čvrstim odbranbenim zidinama sa sedam kula. Crkva je posvećena Vaznesenju gospodnjem. Ovde su prenešene svete mošti čestitoga kneza Lazara nakon Kosovske bitke.

Manastir je bio rušen i tom prilikom uništene su mnoge freske. Sačuvane su kompozicije čuda Hristova, veliki praznici, uspenje Bogorodice, stradanje Hrista, božanstvena liturgija, sveti ratnici…Na ktitorskoj kompoziciji se, pored kneza Lazara nalazi i knjeginja Milica i njihovi sinovi Stefan i Vuk.

Crkva manstira zidana je od tesanog kamena i opeke, tako naslaganih da deluju skladno i dekorativno. Pojavljuje se upotreba rozeta, koriste se geometrijski elementi, ređe stilizovane ptice i životinje.

10 mesta u istočnoj Srbiji koje treba videti

Kučajske planine

Napomena: Ovaj tekst je napisan pre okupacije. Kompanije ZiĐing i Dandi nemilosrdno uništavaju prirodu u ovom delu Srbije. Tekst namerno nije ažuriran. Neka ostane zapis o tome kako je nekada bila lepa naša zemlja.

 

Pratite nas i upoynajte Srbiju

 

pratite i našu facebook stranicu

 

Pogledajte i video zapis

https://youtu.be/XV04OhdEmdc

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar