Dvorac u Branu

Velelepni i impozantni Dvorac u Branu atraktivna je turistička destinacija u Rumuniji. Da li je zaista dvorac u Branu Drakulin dom, saznaćete u nastavku teksta…

Dvorac u Branu

Castle in the Bran

 

Bran je malo mesto na obroncima Karpata. Ovo mesto je poznato širom sveta jer se u njemu nalazi čuveni dvorac u kome je boravio Drakula. Dalje u tekstu saznaćete istoriju ovog velelepnog dvorca, njegove vlasnike i neverovatne činjenice koje se prepliću sa našom istorijom.

Bran

Bran, asocira na vampirski dvorac grofa Drakule. Oko njega krešte ptice zloslutnice, crni gavranovi, lete slepi miševi, imate osećaj da vas neko posmatra; da je tu negde; da vam diše u vrat i da će se svakog časa ukazati tu, ispred vas- vampir. Mistični i tajanstveni dvorac vampira. Sama pomisao na zamak Vlada Drakule kod ljudi izaziva misteriju, stravu. Ustvari, vampir je samo marketinški trik, sve drugo je istorija, kulturna baština, tradicija, folkloristika rumunskog naroda.

Kada naiđete na gvozdenu ogradu, ukazuje se divan park sa ružinjakom, jezerce po kome plutaju lokvanji, predivno cveće na ulaz u kompleks zamka. U krošnjama drveća pevaju ptice. Ni traga, ni glasa o strašnom vampiru, niti imate osećaj da vas vreba. Jedno zaista čarobno mesto ali iz raja, na obroncima Karpata, gde se ukazuju predivne šume, predivni ljudi, predivni pejzaži, krajolici kao iz bajke. Ispred ulaza, u kompleks zamka, pravo vašarište. Prodavci nude tristima domaću hranu- sir, med, rakiju, pečenice…Prodaje se rumunska narodna nošnja, domaća radinost.

Dvorac u Branu

Dvorac u Branu

Naši susedi su se potrudili da na svakom koraku predstave svoju kulturu, tradiciju, običaje i naravno, svaki segment vezan za vampira, iskoristili su za dobru zaradu. Etnografski muzej na otvorenom u kome posetioci mogu pazariti suvenire. Naravno, tu je i komercijalni momenat. Igraonice, suveniri, lavirinti u znaku grofa Drakule.

 

Ko je bio Drakula, odnosno Vlad Cepeš saznaćete u linku

VLAD CEPEŠ

Vlad Drakul- 2. deo

 

DVORAC U BRANU

Dvorac u Branu

 

Bran je malo mesto, broji nešto više od pet hiljade stanovnika. U blizini je grada Brašova, na svega tridesetak kilometara. Bran znači kapija- tu je bio put koji je povezivao Vlašku i Transilvaniju odnosno Erdelj.

Dvorac u Branu se nalazi na granici Vlaške i Transilvanije. Prvo utvrđenje na ovom mestu podigli su Tevtonski vitezovi 1212. To je bilo utvrđenje napravljeno od drveta. Postavljene su bile straže koje su koje su kontrolisale ulaz i izlaz iz klanca koji je vodio u Vlašku i Transilvaniju. Ovo prvobitno utvrđenje razorili su osvajači 1242- godine.

Prvi put se pominje 1377. godine gde kralj Lajoš prvi Anžujski Saksoncima dozvoljva da grade utvrđenje o sopstvenom trošku i sa sopstvenom radnom snagom. Inače, treba reći da je u Brašovu živela i živi nemačka zajednica. Grad Brašov izgrađen je u baroknom stilu. Tu se nalazi i najveća luteranska crkva u ovom delu Evrope.

Upoznajte grad Brašov klikom na link

BRAŠOV

Izgrađen na litici i imao je neobičan trapezoidni oblik, dvorac Bran služio je kao strateška odbrambena tvrđava. Ima 4 nivoa koja su povezana stepeništem. Dvorane i hodnici dvorca čine tajanstveni lavirint.U dvorištu se nalazi bunar koji, prema legendi, vodi do podzemnih prostorija.

Dvorac u Branu

Dvorac u Branu koristio je Mirča, vlaški vojvoda, deda Vlada Cepeša, kontrolisao je put i u dvorcu je uspostavio carinsku kontrolu između Vlaške i Moldavije . Nakon Mirče, dvorac koriste Ugari.

Nema dokaza da je Vlad Cepeš boravio u zamku. Pretpostavlja se da ga je Matija Korvin uhvatio i utamničio u Branu; dva meseca bio je utamničen, ali nema dokaza ni za ovu tvrdnju. Sa druge strane postoje tvrdnje da je ovo mesto bilo omiljeno lovište Vlada Drakula. Takođe, postoje tvrđenja da su odajama zamka mučeni turski zarobljenici. Ova pretpostavka je poslužila da se dvorac u zamku prikaže kao zamak gofa Drakule. Od 1533. godine je u vlasništvu grada Brašova.

 

Kraljica Marija Karađorđević

Nakon 1918. godine, sa proglašenjem Velike Rumunije, stanovnici Brašova, čiji su preci podigli ovaj dvorac, poklanjaju su ga kraljici Mariji od Edinburga kao znak svoje ljubavi i pobožnosti, nakon čega je zamak Bran postao kraljevska rezidencija. Jugoslovenska kraljica Marija Karađorđević je ćerka Marije od Edinburga  živela je u ovom dvorcu.  Zamak je nasledila od majke najmlađa ćerka Ileana. Za vreme drugog svetskog rata, princeza Ileana je otvorila bolnicu u zamku. Nakon drugog svetskog rata, 1948. godine, kraljevska porodica je proterana a zamak je okupiran od strane komunističke vlasti i biva zatvoren.

 

Bran, danas

Tek 2007. godine, rumunske vlasti vraćaju otetu imovinu naslednicima.  2009. godine, sin princeze Ileane,  Dominik von Habsburg, arhitekta iz Njujorka, koji je inače detinjstvo proveo u zamku, preuzima zamak sa svojim sestrama i otvaraju prvi privatni muzej.

Kako je zamak iskorišćen za mit o grofu Drakuli, u zamku postoje postavke vezane za istorijski značaj ličnosti Vlada Cepeša koji je imao značajnu istorijsku ulogu na ovim prostorima. Postavke za holivudskog junaka grofa Drakulu, verzije filmova, holivudske sage i mitovi vezani za Transilvaniju imaju marketinški karakter za privlačenje turista.

Osim ovih postavki, veći deo zamka zauzimaju postavke vezane za kraljevsku porodicu. Mnoge sobe su opremljene skupocenim stvarima kraljice Marije. Karakteristični su kamini u kraljevskim odajama. Ovi kamini grejali su odaje zamka u letnjim mesecima jer noći na Karpatima su hladne. Zimi je bilo nemoguće ugrejati zamak, zato je kraljica Marija od Edinburga leto provodila u Branu.

Boraveći u zamku, arhitekta kraljevske porodice, tek 1926. godine otkrio je tajni prolaz, tj. stepenice koje vode sa prvog na četvrti sprat.

I sama okolina zamka je ustvari jedan etnografski muzej na otvorenom. Etno kućice, domaća radinost, folkloristika, predivan park razbijaju mit o nekom „strašnom“ mestu na kome će se svakog časa pojaviti vampir sa ogromnim čeljustima i očnjacima. Naravno, tu su i trgovci suvenira. Od prodaje šumskog voća ubranog na obrocima Karpata, preko domaćih sireva, kačkavalja, sušenice, pršute, kajmaka, meda, domaće rakije, narodne nošnje, ćupova, zdela, grnčarije do suvenira u znaku neizbežnog grofa Drakule.

Bran je takođe poznat po svojim sirevima, čiji se recept čuva u tajnosti i prenosi se sa jedne generacije na drugu. Na lokalnom tržištu možete kupiti pletenine od prirodne vune, kao i suvenire, od kojih većina odlikuje lik Drakule.

Ako ste hrabri, postoje igraonice, lavirinti u kojima vas vreba strašni vampir; suvenirnice iz kojih vas takođe posmatra njegova visost. U ovom mestu, mogu se čuti mitovi i legende vezane za ovaj kraj. Jedna od legendi je da se u ovim krajevima obitavaju duhovi šume strigoji, koji preko dana vode normalan život, a tokom noći muče ljude u snu.

Sama priroda obdarila je ovaj kraj nesvakidašnjom lepotom. Dokle god dopire pogled, dominiraju pejzaži, krajolici Karpata.

Etno selo u okviru kompleksa

 

Pročitajte još:

RODNA PLANINA

SINAJA

GRAD JAŠI

 

 

Prijavite se i dobijajte najnovije tekstove putem e-pošte

 

 

pratite našu fb stranicu

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar