Црква Свете Петке Трнове

Село Ђунис налази се у крушевачкој општини. Познато је по добрим домаћинима и домаћинским кућама. Ђунис се обавезно помене у Дневнику и вестима телевизијских кућа и портала када је висок водостај Јужне Мораве. Ипак, Ђунис се највише прочуо по манастиру Покрова Пресвете Богородице, светом месту на коме се пројавила Пресвета Богородица тринаестогодишњој девојчици. У Ђунису постоји још једно свето место, које није у жижи јавности и није тако познато. Иако није познато широј јевности, о овој цркви се говори у народу. Људи говоре, причају о чудесним моћима светитељке. То је црква Света Петке Трнове.  Овде су се догађала чудесна исцељења.

Црква Свете Петке Трнове

Црква Свете Петке Трнове

 

Црква Свете Петке Трнове је изграђена не тако давно. Има сличну причу као и Богородичин манастир. Мештанину се у сну пројави светица и указа на ком месту се треба изградити црква. Убрзо су пронађени темељи старе цркве коју су похарали Турци. Како је време пролазило, харања освајача пала су у заборав, а са њима и места на земљи која су светитељи и богоугодни људи одабрали да помажу народу.

Кренуло се са прикупљањем прилога и донација и убрзо је изграђена нова црква. О цркви се брине бака Брана, која дочекује и испраћа вернике, отвара црквене двери и разговара са посетиоцима. И прича о овој светињи.

Црква Свете Петке Трнове

Црква Свете Петке Трнове

Црквена слава одржава се на дан Свете Петке Трнове, осмог августа. Тада су широм отворене двери црквене за вернике.

Прочитајте још:

Манастир у Ђунису

Поред цркве је зграда парохијског дома и освештана изворска вода.

Недалеко од цркве, налази се мироточиво дрво. Дуд. О чудесним моћима овог дрвета говори се у народу. Овде нестају телесни и душевни болови. Уколико завирите у унутрашњости дуда, видећете миро које се сакупља и слива се по кори дрвета. Усредсредите мисли и пројавиће се светац који вас чува. Ја сам видела Богородицу са ХристоМ. Такву иконицу имам у кући. Видела сам и Христа Спаситеља у својој слави и сјају. Таква слика Спаситеља осликана је у многим нашим храмовима, са спојеним подигнутим трима прстима- У име оца, сина и светога Духа…Видела сам и Архангеле- Михаила и Гаврила и указали су ми се свеци које јасно нисам видела.

Куцајте и отвориће вам се. Иштите и даће вам небески отац

 

Прочитајте још:

МАНАСТИР СВЕТИ РОМАН

Пред живом сликом Свете Петке

 

Пријавите се и добијајте путем е поште занимљиве приче:

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ostavite svoj komentar