Бованско језеро налази се у заиста лепом амбијенту. Окружено је брдима, листопадним шумама. На Бованском језеру бораве викендаши, кампери, рекреативци, риболовци, случајни пролазници који путују или се враћају из Сокобање и успут сврате да мало искулирају; посетиоци Сокобање. У сезони има и купача.

Бованско језеро

Иако је природа несебично даривала овај крај, иако постоје остаци из блиске и далеке прошлости, потенцијал није у потпуности искоришћен за развој туризма.

Као и на другим местима, и на Бованском језеру је увелико присутан наш менталитет. Наилазимо на депоније, пластику, закрчену обалу растињем на коме лелујају пластичне кесе и међу којима су заглављене пластичне флаше. Ниједно комунално предузеће не може почистити и сакупити смећа колико народ може да побаца и загади. На Бованском језеру бораве страни држављани. Зауставе се на пар дана у својим камп приколицама на свом дугом путовању. Има и бициклиста који разапињу шаторе на обали језера. Кажу да им се свиђа амбијент. Срећу се Французи, Холанђани, Немци,Белгијанци, Швеђани…Шта ће људи мислити о нама када буду угледали ђубре наоколо. Искрено, мене је срамота као грађанина и држављанина ове земље.

Даље, посетиоци Сокобање често застану да направе предах крај језера. Исти призор затичу као и страни држављани. Уместо да људи уживају у природи, у тренутку…затичу гомилу пластике, лименки, остатке хране.

Бованско језеро

У летњим месецима присутан је велики број купача. Плаже су неуређене, да не кажем- дивље, обрасле растињем. На свега пар метара од обале нагло се повећава дубина. Зато није погодно за купање, али има купача. Само на супротној страни језера, где су викендице, постоји приступачна плажа, али је и она обрасла вегетацијом.

Спасиоци на плажама су мисаона именица. На местима где циркулише велики број купача и где се сваке године извлаче дављеници, немати спасиоце је апсурд, јавашлук и незаинтересованост и неодговорност надлежних за безбедност људи. Најтрагичније у свему томе је што сваке године жандармерија и рониоци извуку понеког младог човека из језера и одвезу на обдукцију.

Бованско језеро

Нема канализације. Мештани околног села баве се искључиво крчењем шума и продајом огревног дрвета, сточарством и повртарством. Присутна је и миграција у урбаним срединама не препознајући значај онога што им је природа даривала. Мештани не порепознају потенцијал, нешто и не видим да су заинтересовани јер им је циљ да побегну у град, запосле се да би домаће и стране корпорације имале профит а они плату од триста евра.  Досељеници препознају потенцијал, увелико граде смештајне капацитете и угоститељске објекте. И све више и више траже се собе, викендице, апартмани за изнајмљивање.

Бованско језеро

Много чега овде недостаје па и уређени видиковци. Језеро је окружено брдима. Са узвишења се пружа заиста леп поглед на језеро и околину. На узвишењима може се наићи на остатке средњовековних утврђења са којих се контролисао пут кроз клисуру.

Стазе  су познате само у планинарским круговима и људима који ту бораве.

Они који треба да се баве проблемима одношења смећа, промовисања, подстицања…баве се само собом и својим фотељама, било да је власт, било опозиција

Културно и исторујско наслеђе

Недовољно је истражено културно и историјско наслеђе. Средњовековно утврђење Болван обрасло је у шипразима. На порушеним зидовима изникло је жбуње и дрвеће. Уместо споменика културе и историје у непосредној близини могу се само чути моторне тестере. У близини утврђења стиче се утисак да стојите на градске зидине а не на брду. За древни Болван везују легенде о деспотици Јерини. Постоји предање да се света деспотица шетала на разапетом платну између две куле, да је боравила на овим просторима, да је „крива“ за све грађевине које су изграђене у време српске деспотовине на овим нашим просторима. Болван се називао и Јерининим градом.

Прочитајте: 

БОВАН (БОЛВАН), средњовековно утврђење

ЛАТИН ГРАД- ВРМЏАНСКИ ГРАД

Траса друма пролазила је поред Соколца (Сокограда), Врмџанског града, Болвна и даље према Липовцу. Целокупна средњовековна историја на овом простору као да се завршила разарањем султана Мусе и даље у аустро- угарским и турским ратовима. Наше комшије Румуни инкасирају милионске цифре од радозналих туриста, испредајући приче о мистеријама Карпата и чувеном грофу Дракули, док ми своје легенде и своју историју пуштамо да зарасте у коров и жбуње.

Изнад језера, негде у средини клисуре, на узвишењу, такође су присутни трагови утврђења. И ово утврђење обрасло је растињем. Сматра се да је то била осматрачница са које се контролисао улазак у град Болван и утврђења на суседном брду, чије је остатке однела река.

 

Моравица кроз Бованску клисуру

 

Бованско језеро.

Уместо атрактивне туристичке дестинације, свуда наоколо дивље депоније-

 

Како је постало Бованско језеро

Бованско језеро налази се дуж магистралног пута Алексинац – Сокобања, на изласку из села Бован.
Бованско језеро је акумулирано почетком осамдесетих година. Циљ изградње акумулације је заустављање 16 000 метара кубних вученог наноса, као и за спречавање удара поплавних таласа јер Моравица и неке њене притоке еродирају знатну количину материјала и имају карактер бујичних токова. Према плану, део воде би се користио за наводњавање плодног земљишта у Алексиначкој котлини.
Смештено је између Буковика и Обле главе. Дугачко је око осам километара а широко 500 метара. Приликом акумулирања воде, потопљен је стари пут Алексинац- Сокобања, а изграђен нови изнад нивоа воде.

Бованско језеро

Брана на језеру

Бованњко језеро – Туристичка понуда

Са оближњих брда пружа се величанствен поглед на само Бованско језеро и клисуру. Пешачке стазе и видиковци не траже и не захтевају велику суму новца, осим добре воље.

За риболовце Бованско језеро је прави рај. Богато је рибом па се организују риболовачка такмичења. Велики је број викендаша и кампера који бораве око језера. У сезони, постоји могућност изнајмљивања викендице.

Бованско језеро

Бованско језеро- Sleeping Sun

Закључак- природни потенцијал овог места недовољно искоришћен. Ниједна локална власт у Алексинцу, од 2000. па до данас, ништа није предузела да нешто, било шта, уради на овој локацији и подстакне развој туризма. Шуме око овог природног резервата мештани крче и продају као огревно дрво. Ситне дрвосече који секу дрвеће на приватним поседима или једноставно украду које стабло да би преживели и прехранили своје породице и нису толика сметња.

Опасност прети од великих инвеститора, који надгледају могућност експлоатације рудног богатства у непосредној близини око села Суботинца. Са могућим почетком експлоатације површинског копа прети опасност да се наруши читав екосистем у ближој и даљој околини.

Сокобањска локална власт препознала је значај Бованског језера и увелико разматра уређивање и сређивање обала, плажа…Ствара се инфраструктура, смештајни капацитети. Соко Бања је у својој туристичкој понуди уврстила и Бованско језеро.

Али, ипак се окреће. Бованско језеро полако али сигурно заузима све већи значај на туристичкој карти Србије.

 

Бованско језеро

Бованско језеро

Бованско језеро

 

Пријавите се и добијајте најновије чланке путем е поште

 

 

Facebook Comments